Desember 2002  Nr.12  Årgang 2


4.november: Olav Tryggvason og elleve Think 

Lørdag 2. november klokken 12.00 – 14.00 stilte 11 medlemmer av Trondheim Thinkers med sine biler på Trondheim Torg. De stilte opp for å informere om sine erfaringer med elektrisk bil. Mange forbipasserende stoppet opp for å  spørre om alt fra tekniske data til eventuelle startproblemer i kulde. Kjørelengde var et spørsmål som gikk igjen. Interessen fra publikum var større enn antatt på forhånd, og flere av de som stoppet skrev seg på en liste til støtte for fortsatt norsk produksjon av miljøvennlige elbiler. Dette melder Arne Asphjell, styremedlem i Trondheim Thinkers. 

Hvem skulle vel tro at Olav Tryggvason en gang skulle få skue ned på en slik samling kjøretøy fra sin høye sokkel? Måtte bare ikke fabrikkens skjebne ende slik at hans kjente replikk fra slaget ved Svolder vekkes til live igjen: "- Hva brast så høyt?" I alle fall har dagens trøndere gjort sitt for å løfte Think fram i lyset og å bidra til å fjerne noen av de mange fordommer rundt elbilen! ("Startvansker i kulde", den var god!!)

3.november: Mye post i en Think

Jeg fikk telefon med spørsmål om hjelp til å hente et par pakker på posthuset. Det viste seg at et par pakker betydde en hel haug. Postfunksjonæren var like ved å vedde på at det ikke gikk inn i bilen, "..i alle fall ikke hvis sjåføren skal være med", som han uttrykte det. Men som alle kan se, her ble det plass til overs, og Elisabeth var strålende fornøyd!

29.okt.: Kollektivfelt åpnes 1.mars

Samferdselsministeren bekrefter i brev at kollektivfelt åpnes for elbiler som et prøveprosjekt 1.mars neste år. Selv har jeg hatt dette privilegiet alltid med Caravellen (minibuss). Det er ikke dumt å kunne kjøre direkte fra fisketorget i Bergen mot busstasjonen uten den lange omveien andre biler må ta. Likevel er det nok i Oslo at denne nyheten virkelig gir gjenklang. Måtte bare Think få leve, så skal det nok bli salg!

29.okt.: Elbiler i stortingets garasje og i Trondheim sentrum

ScanpixI morgen, onsdag, vil seks elbiler av den nye Think og Kewet stilles ut i stortingsgarasjen, og interesserte politikerer inviteres til prøvekjøring. Det er Bellona og Norstart som står bak dette arrangementet. Senere på dagen skal Think Nå møte næringsministeren. Neste lørdag er det Think-markering i Trondheim. Det skulle ikke være fare for at disse bilene river ned Lykkens Portal, både i bokstavlig og overført betydning! Videre meldes det at flere interessenter er på banen for å kjøpe Think. Nå svinger det virkelig! Se EV-guide.

26.okt.: 17 russ i en Think!

Noen kaller Think en liten bil, men hele 17 russ ved Kongshaug Musikkgymnas fikk plass i Lillemarius!! Dette er etter det vi kjenner til ny verdensrekord! For ordensskyld nevnes at seter, ratt, nakkestøtter og lignende var på plass. Dette stuntet var en av mange ideer for å samle inn penger til russeprosjektet som er støtte til skolegang for fattige i Indonesia. Først var det tippekonkurranse der et tips kostet 20 kr. De som tippet rett antall ble med i trekningen av en gevinst. Selve oppfyllingen av Lillemarius tiltrakte seg en stor publikumsskare, og mange ristet vantro på hodet over resultatet. Nå er det bare å dra til biltilsynet og kreve omregistrering til minibuss!

Kr.820 til skolegang for fattige barn. Totalmålet er 130 000 kr. 
Flott tiltak!

Humøret på topp tross liten plass!

Advarsel: En Think er registrert for lav nyttelast og den er konstruert for lav vekt. Et slikt forsøk overskrider alle fabrikkens normer og må utføres på eget ansvar. Skader kan ikke utelukkes. Dette nettstedet avskriver seg ethvert ansvar for eventuelle skader ved lignende forsøk inspirert av dette.

24.okt.: Her er jekkfestene (retting)

Jekkfestene finnes i instruksjonsboken, se et utbrettsbilde av bilen uten skal.

24.okt.: 12 milliard liter drifstoff til biler som står stille

Dekra har beregnet at i Tyskland brennes det hvert år opp 12 milliarder liter drivstoff fra biler som står bom stille i en kø et eller annet sted. Les selv.

Vi bare minner om at en elbil som står stille, enten det er i kø eller andre steder, praktisk talt ikke forbruker energi. 

22.okt.: Autofil  presenterer nye Think 

Den nye Think blir presentert på NRK-TV i programmet "Autofil". Dette sendes mandag 28.oktober kl.20.30 på NRK2 og torsdag 31.oktober kl.23.20 på NRK1. Skaff litt snacks og kos deg!

22.okt.: Her er jekkfestene


Foran


Bak

Dette er jekkfestene på Think etter det jeg forstår. Jekkpunktene finnes også i instruksjonsboken, på et utbrettsbilde av bilen uten skall.

22.okt.: Rimeligere med diesel på varmeapparatet

En del Think er utstyrt med ekstra varmeapparat som går på parafin. Øyvin Stray har fått dette justert om til bruk av diesel, noe som er mye rimeligere. Han skriver:

Jeg har et halvt år nå brukt diesel på Webasto varmeapparatet uten problemer. Jeg ringte Think-fabrikken før jeg startet. De advarte meg da de hadde fått inn flere Think'er hvor varmeapparatet var sotet til. Jeg kontaktet Webasto Norge som ligger i Asker og de ba meg stikke innom med Think'en etter at jeg hadde skiftet til diesel. De justerte varmeapparatet. Har ikke hatt problemer siden.

19.okt.: Det er vinter i Bergen

I dag kom vinteren brått og brutalt. På en to kilometer kjøretur telte vi minst ti forlatte biler med sommerdekk! Dermed var det dekkskift både for Lillemarius og Caravellen. Det går absolutt raskest å skifte på elbilen, jeg brukte en halvtime. Bilen leveres ikke med jekk siden punktering ordnes med spray. En garasjejekk av den typen jeg bruker, koster et par hundre kroner. Bakhjulene sitter godt fast rundt navringen. Mitt tips er å gi dekkenes innside et spark med hælen så løsner de lett. Det er sikkert lurt å smøre navringen litt, men få for all del ikke fett på bremseskivene!!

18.okt.: Takk, men slikt tenker vi ikke på


"Gratis sjekk av forstvæske og motorolje," er det glade budskap fra Shell. Vi aner fortsettelsen: "Her trengs skifte av begge deler, noe vi ordner om du er villig å betale." 

Jeg kjører glad videre i Thinken og vet at olje vil jeg aldri trenge. Å ha elbil gjør noe med humøret, - og lommeboken!

13.okt.: En fin høstdag

Det har blitt mye om Think og lite om Lillemarius i det siste. Her et høstbilde for å minne om at han går trofast uten problem og trives sammen med sin venn Balder. De står bundet på samme sted. Elbillærling Åshild deler av høstens frukter med hundevennen før en liten tur med elbilvennen. Den er super til lærekjøring, fokus settes på trafikken og mindre på teknikken. Slik skal det være. Minner ellers om årsrapport og tidligere månedsrapporter fra livet med Lillemarius. Se venstremenyen.
!

13.okt.: Elbilen er løsningen 

Dagbladet har i dag på nettet en meget god artikkel om forholdet mellom elbil og brenselcellebil. Denne konkluderer med hydrogenbilen ligger minst 20 år fram i tid. Når den engang kommer, vil den ha større utslipp enn elbilen, og det vil være et gigantisk løft å få på plass hydrogenstasjoner. Videre viser artikkelen at fremtidens forbedrede dieselbiler og hybridbiler(!) i gjennomsnitt vil slippe ut omlag tre ganger så mye drivhusgasser som elbiler selv om strømmen skulle komme fra forurensende gasskraftverk. Dette har vi på denne siden hevdet lenge, men nå begynner også pressen å røre på seg. Det har vært frustrerende å lese alt det feilaktige som har vært skrevet. Men nå rettes en stor takk til Dagbladet som får sannheten fram! Måtte noen se det enorme potensial elbilen har slik at Think kan reddes. Her har Norge en vinner, hører dere det i regjeringen! Les her.

13.okt.: Kollektivt hurra,- og noe enda viktigere

Regjeringen sender nå ut direktiv om at elbiler skal kunne kjøre i kollektivfelt i storbyene. Dette er meget bra, og særlig for Oslo kan dette gi et stort løft for elbilen. Det kan få samme effekt som bompengene har hatt i Bergen. Hurra! I tillegg skriver Romerikes Blad: 

"To andre forslag er til vurdering i departementet: Av 100 biler som selges i Norge, skal to være el-biler. Prinsippet kalles for California-kvote. Hvordan det skal iverksettes er noe uklart. Dessuten vurderes et forslag om å fjerne beskatning på el-biler." 

Dette er enda mer interessant enn kollektivfeltene. Skulle dette gå gjennom, vil det bety at elbilene virkelig blir etablert i Norge. Da er dette miljøvennlige kjøretøyet kommet for å bli. Når folk får øynene opp for elbilen, da slippes den ikke. Det vet vi som har eiet en Think et år! Kan en miljørevolusjon være på gang? Les mer i Romerikes Blad.

PS: Følgende melding tikket inn fra Østlandet i dag: "En som siste tiden har vurdert å kjøpe elbil var allerede i dag formiddag hos en eier av TH!NK med håndpenger for å sikre seg eksemplaret. Han tok ikke sjansen på å vente til "markedet" lar nyheten om kollektivfelt sige inn over seg av frykt for økte bruktbilpriser."

11.okt.: "Don't Sink the Think"

Les om vellykket markeirng i San Francisco på det flotte norsk/svenske nettstedet EV-guiden. Til og med Bush har engasjert seg!

6.okt.: Like rask som Lotus Super 7

Siste bilde i Aftenpostens artikkel fra autoslalom i Oslo viser en Lotus Super seven i aksjon 15 hundredeler foran Øyvind Lundes TH!NK. Denne bilen veier bare 5-600Kg og har minst 120 hester (trolig mye mer) og spesialdekk for konkurransekjøring! Dette sier noe om elbilens styrke generelt og Thinkens kvaliteter spesielt. Dette er framtidens bil!

6.okt.: Protest i San Francisco og over hele verden

"Protest Ford's decision to kill the Th!nk City electric car." Lyder oppropet fra USA. "Slutt opp om Thinkførerne og deres biler, de på venteliste og deres signaturer!" Det organiseres en protest i San Francisco torsdag 10.oktober kl.12.00 (21.00 norsk tid). Thinkeiere i Norge oppfordres til å støtte opp med et lignede arrangement. Mer info kommer, så følg med. Les flygebladet her eller se www.thinkers.no (under meldinger siste uke).

6.okt.: Nesten som en Porsche

Kongelig Norsk Automobilklubb (KNA) arrangerte autoslalåm i Oslo fredag og nytt av året var klassen for elektriske biler. Sportssekretær Øivind Grimsmo i KNA er særdeles imponert over innsatsen til de norskproduserte Think-bilene. "-Jeg hadde aldri trodd at en Think kunne kjøre så fort," sier han til Aftenposten. Det var bare fire sekunder som skilte Øivind Lundes el-bil fra Porsche'n som vant! Les mer i Aftenposten.

 

29.sept.: People want it. Intensely.

"Think City has a market. People want it. Intensely." Dette skriver Clare Bell i en artikkel på evworld.com. Hun lister opp Fords fire grunner for å legge ned produksjonen og slakter de så grundig en for en. Konklusjonen lyder slik: "Ford and other American automakers can't afford to let the EV cat out of the ICE bag, because they are afraid it will grow into a saber toothed tiger. The decision to kill the Think EV is not mandated by technology or lack of a market. It was done because of short-sighted corporate interest and Ford shouldn't be allowed to get away with it."  Les og bli klok!

27.sept.: Isen brutt

Nettavisen melder at Ford forlenger sitt engasjement i Thinkfabrikken med en måned, altså ut oktober. Dette må bety at Ford ser muligheter til fortsatt drift. "Det er masse entusiasme og masse tro på produktet her i huset. Men myndighetene må legge til rette for miljøvennlige transportmidler for at dette skal kunne gå videre, sier ansatt-representant Christian Bech. De ansatte ønsker nå snartest mulig å møte miljøvernminister Børge Brende. Miljøaspektet ved satsing på elbiler har så langt kommet i bakgrunnen, sier han." Les her.

27.sept.: Sats på den rene elbilen

Etter at næringsministeren vendte tommelen ned for støtte, har flere medier skrevet at fabrikken på Aurskog vurderer å bygge om bensinbiler til hybridbiler. Dette vil være et feilgrep. Les hele nettlederen her.

21.sept.: En by full av Think


Det er bilfri lørdag, og Bryggen i Bergen ligger badet i sol og omkranset av fotgjengere som koser seg som bare bergensere kan. De løfter på blikket og smiler når de tomme gatene fylles av et fargerikt tog av 25 like Think. Selv sitter jeg og kjenner gleden av å kjøre i kø uten lyd og uten eksos. Nesten tredve privatpersoner har på kort varsel avsatt tid en travel lørdag til å stille opp med bilen og markere at dette mener vi noe med, dette engasjerer oss. Bergen Thinkers ble lansert offisielt i dag, og på løpeseddelen var mellom annet trykt slagordet "På lag med framtiden". Vi inviterer med på dette laget politikerne som i løpet av neste uke skal avgjøre Thinks videre skjebne. Dette er virkelig en sjebnetid ikke bare for Think, men for hele elbilsatsingen i Norge. Det er noe på gang, vi må ikke miste denne muligheten!

21.sept.: Selv "anti-elbil-tryner" lar seg påvirke

Journalist Jon Winding-Sørensen på nettstedet Bilnorge.no skriver i anledning Thinkers-klubbenes brev til regjeringen: 

Og selv anti-elbil-tryner som undertegnede detter jo for argumenter som at ”Denne kvalitetsbilen har sin berettigelse i kraft av sin egenart, den trenger ikke et miljøalibi”. At den også er et miljømessig fyrtårn har jeg derimot litt større problemer med. (Les hele artikkelen.)

Denne journalisten har markert seg med høy ironifaktor i et heftig angrep på elbilen som etter hans mening ikke holder mål på noe vis. Desverre er ikke argumentasjonsnivået på høyde med ironien, noe som jo ikke er ukjent i vårt postmoderne samfunn. Elbildagboken hadde for litt tilbake en debatt på epost med denne journalisten, men den ble ikke lagt ut på siden deres. Jeg hadde tenkt å legge den ut selv for å vise på hvilket nivå en slik debatt kan foregå på selv på nettsteder som utgir seg for å være seriøse. Men nå er kanskje nettstedet på gli. Så da får vi glede og fryde oss, nyte finværet og holde fred! Elbilen lar seg ikke drepe av ironi, argumentene sier at den hører framtiden til. 

21.sept.: Bergen Thinkers på nett

Nettstedet til Bergen Thinkers er nå åpnet. Her kan du også registrere deg som medlem i klubben, enten som Thinkeier, eier av annen elbil eller som en vanlig person interessert i saken. Stedet inneholder også mellom annet et diskusjonsforum. Se selv på www.thinkers.no .

18.sept.: En rose til Thinken

Thinkeier Erik Aarheim deler denne oppmuntringen med oss:

Var i byen lørdag 14. september. Skulle et lite ærend inn på Bystasjonen. Bare rett inn og ut igjen. Parkerte bak Statens hus, gikk inn og kom ut igjen etter mellom 5 og 10 minutter, satte meg inn i bilen og startet opp. Der ser jeg noe som er festet under vindusviskeren.
Hvem som hadde vært på ferde vites ikke, men jeg tviler på at parkeringsselskapet fester roser på biler...

18.sept.: Elbilen sparer liv

Flere medier har siste tiden meldt at på verdensbasis dreper eksos tre ganger så mange mennesker som bilulykker. Slike dager er jeg stolt over å kjøre en utslippsfri bil. Dette problemet er jo i stor grad et byfenomen, og her kan dagens elbiler i stor utstrekning erstatte bensinbilene. Det vet vi som har eiet en Think et år. Nettavisen har tidligere meldt at forurensningen av luften i Oslo må reduseres til én seksdel innen 2010 dersom hovedstaden skal oppfylle nye krav til luftkvalitet fra EU. Hvordan skal de klare dette uten elbilen? Derfor går dagens utfordring særlig til de av dere politikere som har ivret for å bruke mange milliarder på å oppdatere veinettet med tanke på færre ulykker. Vi ber dere om å bruke noen kroner på berge Think og legge til rette for elbilen innenlands. Dette vil i neste omgang bety mye for elbilen internasjonalt, og dermed både for enkeltmenneskers helse og for det globale miljø. Dette er meget god øknomi på lang sikt. Kan ikke dere være snill å tenke?

18.sept.: Stor interesse for Think i USA

Fra Bård Gunnerød i USA har vi fått en mail, og fra denne siteres:

Jeg har søkt internet for Th!nk og lest utallige sider om Th!nk, men noe jeg savner er respons fra norske politikere.  Noe må gjøres, vi kan ikke la noe så uniked som Th!nk gå til spille, hvordan kan jeg og andre som enkelt personer vise vår støtte til at staten har et annsvar her?.......PS, jeg er forøverig i USA akkurat nå, hvor jeg studerer så email er beste måten for meg å kontakt noen på.  Interessen for Th!nk her i USA er for øverig stor så hva Ford driver med forstår jeg ikke. 

18.september: 
På rekke og rad

Det går mange Think i Bergensområdet, og her ser vi en rød som følger en annen rød Think over Nordhordlandsbroen. Lite inntekter for broselskapet denne morgenstuden! 

18.september: Thinkers sender brev til regjeringen

Bergen Thinkers og Trondheim Thinkers samler sine krefter i et brev med støtte til fortsatt produksjon av Think. Her formidles erfaringer, og forslag til framtidige løsninger skisseres. Brevet avsluttes under overskriften "La Think leve" med følgende oppfordring. Les hele brevet her.

Det vi ønsker å legge inn over de ulike parter i beslutningsprosessene, er våre erfaringer. Bilen er et funn, og som eiere erkjenner vi at den dekker en mye større del av vårt transportbehov enn vi trodde. Der finnes mange mennesker rundt om i landet som gremmes over at de ikke fikk bilen de ønsket å bestille, og krysser sine fingre i håp om fortsatt produksjon. Denne kvalitetsbilen har sin berettigelse i kraft av sin egenart, den trenger ikke noe miljøalibi. Når den så i tillegg kan være med å gi sitt bidrag til å løse miljøproblem både lokalt og globalt, da ville det være for ille om Norge skulle miste dette miljømessige fyrtårnet som vi eiere har lært å elske!  

18.september: Thinkfabrikken utfordrer regjeringen

BI et møte med næringsminsteren i går, overrakte arbeidsgruppen som er styrt av Ford sine føringer for framtidig satsing på Think. Her skisser de også at en er helt avhengig av en aktiv innsats fra statens side for å ta vare på dette miljøprosjektet. Brevet avsluttes slik. Les hele brevet her.

Norge har tatt mål av seg til å være en ledernasjon innen miljø og miljøteknologi. I tilknytning til internasjonale avtaler om miljø og utvikling har Norge en framskutt posisjon, og det brukes betydelige midler på forskning omkring alternative energikilder. I Think Nordic har Norge den fremste bedriften i verden innen produksjon av elektriske biler. Ford Motor Company har lagt inn betydelig engasjement og investeringer for å komme så langt, i nært samarbeid med usedvanlig dyktige og engasjerte medarbeidere i bedriften. Dersom norske myndigheter innfører de incentiver og rammebetingelser som arbeidsgruppen her ber om, viser Norge det samfunnsansvar som satsingen på elektriske biler forutsetter.

12.september: Ønsker Think som eneste bil

Ein av våre lesarar har alt for litt tilbake gitt melding til Think om at han svært gjerne ønskjer å kjøpe den nye Think. Han skriv mellom anna: "Slik det ser ut no, er det jo ingen grunn til at ikkje det står ein Think i garasjen til neste år (som einaste kjøretøy)!!" La oss håpe det går slik!

 11.september: Potensiell kjøper av nye Think ?

Think Nordic arbeider nå for å dokumentere at det er interesse for Think i markedet. Dette med tanke på forhanlding med ny eier. De henveder seg til oss og ber alle som har tanker om å kjøpe Think om å sende en mail. La oss være raske og vise at bilen har et marked i Norge! 

Dersom du tenker på å kjøpe den nye Think, send en mail direkte til Think ved Anne Valera Diesen, anne.valera.diesen@think.no

Les mailen fra Think her.

Ellers kan altså de ansatte melde at den nye Think er planlagt med ny generasjons batterier. De setter inn en pakke som gir rekkevidde på 125 km. En slik rekkevidde er meget bra, for meg de aller fleste vil det holde i massevis. Dette er strålende! 

11.september: De ansatte oppfordrer til nasjonal dugnad

De ansatte har startet aksjonsgruppe for å gi styringsgruppen drahjelp i arbeidet for å ta vare på Think. De avslører mellom annet at den nye modellen er planlagt med en rekkevikke på 125 km, men at det er mulig å bygge den med rekkevidde på opp mot 200 km. De utfordrer staten til ulike tiltak, og ber om en nasjonal dugnad for Think!  Pressemeldingen og programerklæring finner du her (åpnes i nytt vindu). Særlig programerklæringen (siste del av skrivet) anbefales varmt! 

11.september: Ja takk til ny Think

Første "Ja takk" til ny Think lot ikke vente på seg. Les hele innlegget fra Odd Fossum her.  

11.september: Bilfri dag i Bergen, - men med elbiler

Lørdag 21.september er det bilfri dag i Bergen, men elbiler har fritt leide. Bergen Thinkers inviterer alle elbiler til å samles på Vågsalmenningen. De har kontakt med kommunen og arbeider med visse planer for dagen, og det vil vi komme tilbake til. Men sett av datoen og møt opp slik at elbilen virkelig kan vises igjen i bybildet. Dette kan også være en verdifull støtte til Think som arbeider for å komme videre med produskjonen av verdens beste bil!

11.september: Brevet fra Ellinor

Ellinors eier Jon Ole Siggerud har sendt et langt og interessant leserinnlegg. I tillegg til å dele sine erfaringer om kjørelengde, lyspærer og annet, forteller han om en langtur på 2x240km. Følgende spørsmål avslutter brevet: "Er det noen Th!nk-eiere i Oslo og omegn som er interessert i å starte en klubb i Oslo, slik Bergenserne og Trønderne har etablert?"
Les selv her!

11.september: Thinkende før vinteren

Frank Robert Sandberg skriver mellom annet: 

Jeg bor på Gjøvik og venter nå i spenning på om Thinken møter våre forventninger like bra i mørketiden som den har gjort i sommer. Mørketiden blir kanskje ekstra tung nå som et så godt miljøprosjekt vakler på Aurskog...

Ellers spør han om noen har forklaring på ladeprobler på en brukt Think som er til salgs. Noen som kan hjelpe? Les her. 

Nå er det kommet hjelp, svar fra Øyvind Lunde ligger på samme siden! 

8.september: Eli McBil

Eli McBil heter Thinken til Trude og Morten Holmen. Redaktøren synes dette var et kult navn! De skriver ellers:

Hei! Vi har hatt vår Think i litt over 2 år og kjører rundt 20.000 km i året. Vi er kjempefornøyd med bilen og håper den vil fortsette og fungere like bra i årene som kommer.

På venstremenyen finner du navnesiden med kreative navn på våre kjære Thinker.

8.september: To år og lite problemer

Elbil-veteran Åsmund Reistad deler sine erfaringer etter to år med oss. Ikke engang pærer har han skiftet! Les her.

6.september: Nødrop fra USA

"Skaff meg en Think!" Denne mailen kom inn til Elbildagboken via-via fra USA. "How might a humble citizen in the USA get onto one of the used pivco cars, -- " avsluttes mailen. (Think het tidligere Pivco.) Hvem sa at det ikke finnes etterspørsel. Shame on Ford som setter ut slike rykter.  Les hele eposten her.

6.september: Think presentert på bilmessen

Den nye Think er lansert på bilmessen i Lillestrøm. "Bilen er lekker - og jeg må si at jeg nok kommer til å kjøpe en så fort som mulig," uttaler Øyvind Lunde til den nordiske nettstedet EV-guide.

Til venstre og høyre ser du bilde av de bannerne som henger på Lillestrøm. Måtte bare bilen komme i produksjon, så Øyvind og de mange, mange kjøperne rundt om i landet kan bli fornøyd!

5.september: Ingen sivkt i etterspørselen

"Jeg (og sikkert du med flere), blir frustrert av det som står å lese i avisene. Jeg tenker da blant annet på påstanden fra visepresidenten i Ford som sier at etterspørselen av Th!nk og elbil generelt har sviktet," skriver en frustrert elbileier. "Jeg, og flere enn meg, har testet dette ufrivillig ved å bli hensatt til å vente et halvt år ekstra på levering på grunn av storordre til USA". Les hele det tankevekkende leserinnlegget her.

2.september: Trondheim Thinkers stiftet

Trondheim Thinkers ble etablert mandag 2. september! 13 biler og 15 Think-eiere møtte til stiftelsesmøte, og dermed er et godt grunnlag for klubben etablert. Vi valgte å følge Bergen i den etablerte navnekonvensjon. Et interimsstyre er etablert med følgende personer: Håkon M. Bjerkan, Inderøy (styreformann), May Kristin Solberg, Trondheim (styremedlem), Arne Asphjell, Trondheim (styremedlem).

Første post på programmet er en felles høssttur. Ellers vil vi satse på erfaringsutveksling, tekniske foredrag og påvirkning av politiske myndigheter for å bedre el-bilens vilkår, både lokalt og sentralt. Innkjøp av felles diagnoseutstyr og oppnevning/skolering av teknisk ekspert i klubbregi kan være aktuelt. Mange gode forslag ble fremmet på møtet, og entusiasmen blant de fremmøtte var stor. Mer info senere. Hilsen Arne A.

Elbildagboken gratulerer!

2.september: Service og deler i minst 10 år

Ford trekker seg ut av Think, men garanterer service og deler i minst 10 år. Les mer i NRK.no nyheter.

30.august: Interessert i brukt elbil?

Øyvind Lunde formidler på sin side www.sparenergi.no annonser over brukte elbiler som er til salgs. Ta en titt! Alle brukte Thinker som har vært på markedet, er etter det jeg erfarer for tiden utsolgt, men det finnes andre merker.

30.august: Råd for lang kjørelengde fra en veteran

Hei
Litt flåsete kan man vel si at ennå vet ingen hvor langt en TH!NK kan gå på en lading. Allt avhengig av veien, høydeforskjellene, motvind/medvind av forskjellig karakter og ikke minst førerens kjøreegenskaper.
En vesentlig faktor er hvordan bilen brukes/lades. Batterier som ikke lades helt ut i ny og ne eller brukes svært lite blir dovne og lite villige til å gi maks ytelse. Bilen "MÅ" tømmes helt, ikke bare til 0%, men til den knapt går lenger, minst en gang eller to ganger i mnd om du ønsker/trenger 80-100+ fra tid til annen. Om du aldri tømmer batteriene gir ikke det bare dovne batterier, men også en energiindikator som er vel pessimistisk. Ikke unormalt at biler som klattes mye kan kjøre over 20Km under 0% før de stopper opp. Uansett er det greit å lære bilen å kjenne når det butter på kapasiteten. Den stopper ikke momentant som en vanlig bil, kjører du meget pent kommer du langt på de siste prosentene.
 
Og du Erik, om du kun har hatt bilen en snau måned og allerede passerer 100 på en lading har du ingenting å bekymre deg for, du er allerede med i "eliten".
Om en stund snuser du nok på 110-130Km hvis du vil.
 
Med litt mer erfaring lærer du å ta vare på den farten du har, ikke brems hvis du ikke må, bilen er ramm i svinger, og må du bremse ikke brems mer enn absolutt nødvendig og regenerer maks der du kan. Mest bortkastet er den energien du brukte til holde farten og accelerere der du strengt tatt kunne rullet farten ut mot hindringer ellers i trafikken.  Aksepter at enkelte bakker ikke bør kjøres med full gass, ta deg noen sekunder ekstra opp de værste.
IKKE kjør med lite luft i hjulene, det tapper konstant energi til lite annet enn økt dekkslitasje. Prøv deg frem, kjører selv med drøye 40psi.
 
Det er verd å ta med at all erfaring tilsier at biler med "dårlig" kapasitet  kan "kjøres" opp igjen med bevisst bruk og mosjonering. En veiledning av sjåfører kan også være på sin plass...
 
hilsen Øyvind Lunde

30.august: En hilsen fra Stord og et spørsmål

Jeg har  kjørt ca. 102,9 km på det meste med ELbjørg, og det er bra siden det er ganske langee 80-strekninger på veg til jobb.   

Jeg ble litt engasjert av han som ville vite hvor langt Think-eiere kjørte på én lading. Jeg kunne tenke meg å få vite hva de betaler for vedlikeholdslading de forskjellige stedene. Vi hadde nylig bilen inne, og det kostet oss den nette sum av 750,-. Det er rart at det skal være så stor prisforskjell, selv om det ikke forundrer meg at Stord er mye dyrere enn Bergen. Hva betaler de andre for vedlikeholdsladingen?

Mvh Margun G. Vinje

29.august: Fett til besvær

Hei..
Må legge inn "et ord" om lyspæreskift.. Husk en viktig ting ved skifte av lyspærer: Man må ALDRI ta på / berøre selve pæreglasset ved skifting av pærer i hovedlys! Da legger det seg nemlig litt "fett" på glasset som igjen hindrer varmeavgang, og fører til for høy temperatur i pærene... Så ryker den..! Ellers skal spenningen ved pærene ligge mellom 12,5 og 14,5 volt ved normalbruk, og dette bør pærene tåle! Jeg har kjørt snart 9000 km med min Think uten å skifte pærer..
 mvh Odd Fossum

29.august: Hvor langt kjører du?

Følgende e-post tikket inn i dag:

Hei!

Har et lite forslag til "spørreundersøkelse". Hvor langt klarer Tihnk-eiere å kjøre på en lading? Har hatt bilen min siden 5 august, og lurer på om det er batteriene mine det er noe "i veien med" eller om det er kjøremønsteret mitt. Siden jeg fikk den har jeg vært over 90 km en god del ganger, og 4 ganger passert 100 km. Lengste kjøretur på en lading er 102,9! km. Hadde dette vært noe å ta opp på hjemmesiden?

Med vennlig hilsen Erik A. Aarheim -Eldorado-

Hvordan står det til med kjørelengdene rundt om i vårt langstrakte land?

26.august: Lyspærene slokner over det ganske land

Responsen på meldingen tildligere i dag har ikke latt vente på seg. Her er utdrag fra to e-post:

Hei igjen. Du skriver at lyspærene går er et problem, vel  jeg ha skiftet 2 pærer på 1 år. Så det kan nok være et problem.  Mvh Per-Otto Simonsen

Hei
Jeg skifter stadig vekk faktisk. Vet ikke hvorfor, men av erfaring har vanlige biler oftere relativt lav spenning på selve pæra. Dette går selvfølgelig utover lysutbytte, men gir mye ekstra levetid. Mener en 10% reduksjon i spenningen mer enn dobler levetiden. Mulig spenningen er noe høyere på TH!NKen det gir bedre lys og desverre noe lavere levetid på pærene. Vet ikke hvor mange pærer jeg har skiftet, men det er minst 5-6ganger i løpet av to år. Mvh Øyvind

Hermed utfordres fabrikken på det brede Østland: HVORFOR ? HVA KAN GJØRES? (Regner med at dere leser siden?)

26.august: Spiral Elbil Challange

Drammen er forgangsby når det gjelder elbiler. Som kjent gir de 25 000 kr i støtte til alle som kjøper elbil. Nå arrangeres det billøp for elbiler i byen. De som bor i nærheten må merke seg datoen 2.september! Les mer her

26.august: Også den andre lyspæren skiftet

I dag har jeg skiftet den andre hovedlyspæren, altså er begge skiftet etter omlag ett år. Det er voldsomt til pærespising! Enten var pærene som stod i dårlige, eller så er spenningen for høy. Kanskje er forklaringen heller at alt det elektriske i bilen skaper rusk og snusk som knekker pærene. Er det andre som også har skiftet pærer, eller er det bare Lillemarius som lar sine øyne lukke så raskt? I så fall kan den døpes om til Jon Blund!

8.august: Autoslalom i Bergen

Det blir NM i autoslalom lørdag 14.september på Eikås motorbane. Det blir av naturlige årsaker ikke en egen elbilklasse i år, men "vi" er velkomne i Klasse 1 for standardbiler eller Klasse 3 for nybegynnere. Skal vi prøve å stille opp og prøve muskler med de gammeldagse bilene?!

Mer info og påmeldingsskjema finner du her:  http://www.autoslalom.no/
Påmledingsfrist er 31.august.

1.august: Stortingsrepresentants manglende kunnskap om elbil

Mange har nok med undring lest stortingsrepresentant Øyvind Korsbergs (Frp, Energi- og miljøkomiteen) innlegg i mange av landets aviser i sommer, der han sår tvil om elbilen egentlig er miljøvennlig. Han avslører i artikkelen manglende kunnskap på dette feltet. Les Sigmund Eriksens glimrende svar: Klikk her.

1.august: Hva er en zebra verdt?

Reaksjonene på mine funderinger rundt nye batterier til Thinen lot ikke vente på seg. En mener at dette vil være en forbedring som er så stor at folk ville være villig å betale en del mer for bilen, kanskje til og med et betydelig tillegg. Det må likevel bemerkes at disse batteriene også har en svakhet, de tappes litt for strøm når bilen ikke er i bruk. Dette kan være et problem for de som bruker bilen svært lite.  Ellers går tips ut på at alternativet kan være nye og forbedrede NiMh-batterier.

Jeg må understreke at alt dette er spekulasjoner, for jeg har ingen info fra fabrikken på denne saken. Men det er jo slikt alle journalister bruker sommermånedene til! Det skal uansett bli spennende å se hva de lander på. 

29.juli: Zebrakrefter?  

 

Fabrikken har funnet at de planlagte nye blybatteriene ikke holder mål, og leter etter andre typer til den nye Thinken. Kanskje er det den nye teknologien i Zebrabatteriene som her får sin første kommersielle anvendelse. Rekkevidde på 20 mil og ingen vedlikehold er forlokkende, men da må nok Ford spytte i litt penger for å unngå høyere pris. Les mer her: http://www.betard.co.uk 

Hvorfor utfases dagens NiCad-batterier? Selvsagt på grunn av et EU-vedtak! Fordi ikke alle slike batterier har like gode resirkuleringsrutiner som de som sitter i elbiler og andre industriprodukt, forbys like godt alle. Merkelig. 

22.juli: Lillemarius fyller 1 år

På venstremenyen finner du årsrapport for det første året med Lillemarius.

22.juli: Endelig!!

Lillemarius´ trofaste leserskare har sikkert lurt på hvorfor ikke noe har skjedd siste måneden. Kanskje familien har vært på bilferie i Iran? For det første har det vært ferie, og da melding om dette skulle legges ut, kom jeg ikke inn på siden. Etter ferie var det også adgang forbudt, men etter flere kontakter fram og tilbake med web-huset hvor siden ligger, så løsnet det. Nå ser alt ut til å være i orden igjen.

20.juni: Et lukket øye

Min faste passasjer kunne melde den triste nyhet at Lillemarius´ venstre øye hadde lukket seg og strålte ikke som vanlig. Dermed var det klart for den første reperasjon av bilen. Hos nærmeste rekvisitaforhandler kjøpte jeg en H4-pære til 60 kr og skiftet den på parkeringsplassen utenfor. Det siste tok nøyaktig 5 min. Det var enkelt og greit å komme til, men rett bak lykten lå det en tykk kabel som skapte en del plunder. Etter fem minutt med lirking og luring var altså alt på plass. Så nå møter Lillemarius trafikken igjen med åpent blikk, - og et lite smil!

20.juni: "Bergen Thinkers" stiftet

Norge og Bergen har fått sin første Think-klubb med det klingende navnet "Bergen Thinkers". Formann er Direktør Tryggve Fett og i styret sitter ellers Norgesmester i elbilsalg Elna Wigum, Lokalpolitiker Bente Krokeide, Bropendler Morten Thomassen, Elbilveteran Bjørn Otto Aarheim og Svenning "Lillemarius" Bjørke. Klubben vil komme tilbake med mer informasjon etter neste møte senere i sommer, men det er alt bestemt at det skal lages et treffested på weben. Dermed skulle dette bli et tiltak som vil være interessant for Thinkere over hele landet, og selv om dette er en Think-klubb, vil alle elbileiere og også andre interesserte være hjertelig velkomne som medlemer. 

Thinkere er trivelige folk enten de kommer østfra, vestfra, fra Danmark eller Sverige, og Think er jo bare en helt spesiell bil på alle måter. Dette kan bli noe stort, så merk deg først som sist: "Bergen Thinkers - på lag med framtiden" !

20.juni: Vedlikeholdslading i Nordhordland

Isdalstø Auto i Knarvik tilbyr nå vedlikeholdslading av Think. Annen type service foretas fortsatt av Think-mekanikerne ved Kverneland i Bergen. De mange Think-eiere i Nordhordland vil sikkert sette pris på å kunne få ettersett batteriene i nærområdet. Flott!

19.juni: Gratis klistremerker

Denne gangen er det ikke tannlegen som deler ut milde gaver til snille barn, men staten som belønner de miljøbevisste. I forgårs mottok jeg merker til å feste på nummerskiltet som tegn på at avgift er betalt, likelydende brev for både Lillemarius og Caravellen. Men der er en viktig forskjell. Det ene settet kom etter en betalt giro på godt over to tusen kroner, mens det andre settet kom helt gratis. Det er godt å være til!

13.juni: 20 000 km er nådd

Lillemarius har nå trofast gått 20 000 km på ganske nøyaktig 11 mnd. 

13.juni: Lavere dieselforbruk

Den oppvakte leser undrer seg nok over hva dette har med elbil å gjøre, men forklaringen er enkel. På tur til Oslo sist helg med den gamle Caravellen, bukte den 24 liter diesel på 40 mil, noe som tilsvarer 0,60 l/mil! Jeg har kjørt denne bilen 200 000 km, og dette er ny rekord. Forholdene var gunstige med tom bil og tørr vei, men jeg har tidligere ikke kommet så lavt selv på slikt føre. Forklaringen tror jeg er at elbilens nådeløse avsløring av drifstofforbruk har ubevisst gitt meg en kjørestil som er mer drivstoffbesparende enn før. Elbil er miljøvennlig på så mange måter!

13.juni: Think som bruktbil

Her ser vi bilen Else Laura motta drivstoff for første gang hos familien Alsaker på Karmøy. Bilen, som er kjøpt av et firma i Drammen, er oppkalt etter det kvinnelige familiemedlem(!). Dette er det første ordentlige bruktbilkjøpet Elbildagboken har fått melding om, så vi må si at familien har vært heldig som har sikret seg dette eksemplaret. De har allerede forvisset seg om at Roland Keyboard og et lite sanganlegg får plass, ikke verst! Etter det vi forstår har bilen holdt seg godt i pris. Lykke til med kjøpet, - og med musikken! 

7.juni: Regnskap og statistikk for mai

finner du på venstremenyen.

2.juni: Hordaland KrF utfordrer regjeringen på elbil

På den internasjonale miljødagen, onsdag 5.juni  kl.14.00 (Knarvik) og  kl.16.00 (Åsane), vil Hordaland KrF ha markering. Denne dagen er også Olje- og energiminister Einer Steensnæs på besøk i fylket. Fylkespartiet vil da utfordre regjeringen til å gi skattefradrag på investering av elbil. En tenker seg en ordning der en del av investeringsbeløpet gir skattefradrag også for privatpersoner. Dette for å jevne ut den prisforskjellen som idag er mellom små, enkle bensinbiler og elbiler. Bergen kommene ved sin KrF-ordfører utfordres på sin side til å skaffe gratis ladestasjoner på gateplan, og bilister generelt utfordres til å tenke miljø. 

Elbil-dagboken jubler over forslagene som uttilsomt vil gi elbilsalget et godt og velfortjent løft! Den forrige Bondevikregjeringen la grunnlaget for at vi fikk et momsfritak som har vært helt nødvendig for den salgsøkningen vi har hatt siste året, og den nye regjeringen utfordres hermed til å løfte dette videre. Og tenk hvilken pluss det vil være for turistbyen Bergen om den som porten til våre naturskjønne fjorder også kunne markedsføre seg som en miljøvennlig elbil-by!

Lillemarius er selvsagt på plass i bakgrunnen for å støtte disse utspillene. 

30.mai: Oslo-Bergen for 36 kr!

Øyvind Lunde har målt forbruket på sin tur over fjellet og antyder at strømkostnaden Oslo-Bergen var omlag 36 kr, og bompenger og slikt kommer selvsagt ikke i tillegg. Jeg bare spør, har noen andre enn Lars Sponheim gjordt denne strekningen til en slik pris!! Les mer her. Mer fra treffet på Bryggen kommer i Elbil-dagboken snart. 

Ellers kan vi melde at Elbil-dagboken ikke er i streik siden redaktøren også er journalist, smart!

28.mai: Bilfrie dager i Bergen,- men elbilene får kjøre!

Neste helg (rundt 1.juni) er det bilfrie dager i Bergen. Det kommer annonse om dette i avisen i mogen 29.mai. Der vil det stå at elbiler kan kjøre fritt i Bergen, mens alle andre må parkere i god avstand fra de sentrale deler av byen. Dette er jo en kjempe PR for elbiler som vi må ta vare på. Dermed oppfordres alle til å lese programmet i avisen, og å ta med elbilen til byen på et egnet tidspunkt. Så kan en cruise rundt i glansen av andres oppmerksomhet til batteriene er tomme!

28.mai: Kolonnen er på vei til Bergen

Kolonnen med mange Think har lagt bak seg sin første dagsetappe og ankommer Bergen onsdag. Les online rapport her!

25.mai: Kanskje er ikke 100 km umulig ?!

På vei hjem fra Flesland med full tank (se under) var veiene omtrent tomme, og den fine vårkvelden med en blek måne inviterte til rolig kjøring. Med en fart på rundt 60-70 km/h de tre første milene brukte jeg godt under 30%. Ute på motorveien ble fristelsen for stor, og jeg trakket jernet flatt et par kilometer, og jeg skal si at det ble fart både på bilen og prosentnåla! Etter dette lille sprellet skjørte jeg rolig hjem og la vinn på å kjøre med sparing for øyet. Totalt 47 km ble tilbakelagt på 48%, meget bra! Hadde jeg holdt 60-70 km/h hele veien hadde jeg kunnet passert 100 km før batteriene ble tømt. Jeg satte ikke bilen på lading, men brukte den dagen etter til variert kjøring som tappet noe mer strøm. Etter 86 km var batteriene så tomme at jeg ikke tok sjansen på noe mer kjøring. Slett ikke verst, eller...?

25.mai: Reservert parkering på Flesland

På skiltet står det: "Reservert El-bil". Dermed har elbilen endelig fått sin egen plass i parleringshuset på Flesland. Det er reservert én plass i 3.etasje og én på taket, begge altså på langtidsparkering. Ryktene sier at det blir et par plasser på utendørs parkering også. Om disse blir gratis vet jeg ikke, plassene som nå har kommet må det dessverre betales for. Et minus er det også at avstanden til stikkontakten er akkurat så langt unna at det trengs skjøteledning i tillegg til ladekabelen. Nå har jeg jo alltid en slik liggende i bilen, så går jo greit. Men uansett; det går framover!

20.mai: Stor etterspørsel etter brukte Think

I en pressemelding fra Think kan meldes at det er stor etterspørsel etter brukte Think, og at den holder seg bedre i pris enn de fleste bruktbiler! Les pressemeldingen her.
Mer bakgrunnsinfo om Think finner du i en annen pressemelding her.

17.mai: Lillemarius og Balder firer 17.mai


Balder feiret 8-årsdag i går. Lillemarius har rundet 18 000 km og er på god vei til sin 1-årsdag 12.juli.

16.mai: Rekkevidden øker?!

I går var jeg rundt på mange turer og hadde et par mellomladinger. På turen Åsane-Flesland brukte jeg 40% på 36 km, noe som skulle tilsi at det ble tomt etter omlag 90 km. Nå fikk jeg ikke testet den totale rekkevidden, men  dette ser lovende ut sett i betraktning av at det er en god del 80-sone på denne veien. Jeg prøvde å kjøre mykt og økonomisk, men ikke mer enn at jeg følgte trafikken. Dermed kan det se ut til at kjørelengden øker, noe som må være en gledelig nyhet å spre sånn til 17-mai! Det kan skyldes at batteriene har fått godgjort seg og ikke er helt nye, eller det kan ha sammenheng med at jeg har vært mer påpasselig i det siste med å tømme batteriene ofte. Kanskje skyldes det noe annet, eller er det bare et blaff? Følg med!

6.mai: Elbilene truer økonomien for hele Trekantsambandet ?!

I alle fall kan en tenke slik om et tar oppslaget i lokalavisen Sunnhodland sist fredag på alvor. Bomselskapet har fått mindre inntekter enn ventet og truer derfor med å kreve bompenger alle som i dag ikke betaler, mellom annet utrykningskjøretøy og elbiler. Om ikke annet så vil de ha refundert fra staten det de mister i inntekt. 

Det er synd å melde, men dette er et av de mest triste og tafatte utspill jeg har hørt. Kunne ikke denne regionen heller slått stort opp at en er stolt over å være en foregangsregion med kanskje verdens største tetthet av elbiler (prosentvis) ?! Hvilke problem løser det for milliardlånene om et lite antall elbiler starter å betale bompenger? Det er greit at lokalpolitikerne vil ha mer av staten, men dette utspillet er direkte klønete! Men samtidig er dette en milepel; elbilen blir regnet som en seriøs aktør i samfunnet! Vi som har valgt å ta den risikoen det er å være pionerer, vi skal arbeide for at elbilparken får gode vekstvilkår i dette naturskjønne landet. Det er ingen økonomisk belastning for samfunnet, det er en god investering for framtiden!

6.mai: Øyvind Lunde har passert 50 000 km

Thinken til Øyving Lunde i Nittedal har i perioden august 2000 til mai 2002 tilbakelagt 50 000 km. Dette er rett og slett imponerende, gratulerer Øyvind! Det er nettstedet EV-guide melder dette, og de har også en oversikt over mest kjørte elbiler i Norden.

2.mai: Oppsummering av april

Oppsummering av april med regnskap og kjørestatistikk finnes nå på venstremenyen.

2.mai: Velkommen til Bryggen 29.mai

EV2002, en kolonne elbiler fra Østlandet, ankommer Bergen onsdag 29.mai. Jette Meyer som er den lykkelige eier både av Thinken ELvis og eget hus på Bryggen, slår til og inviterer til treff i "Kafé Kjelleren" i Arent Meyers Kjeller kl 19.00!  Les den trivelige innbydelsen her.

Arent Meyer husets historie
Arent Meyers Kjeller


Oh, East is East, and West is West, and never the twain shall meet
skrev Kipling i sin tid. Men på Bryggen skjer det!
Her finner du program for EV2002

 

1.mai: Halv pris på fergen

Fra 1.1.2002 betaler El-biler samme takst som motorsykler og mopeder, Takstgruppe C. (Nina Voll i HSD 30.april)

I dag gikk turen til Austevoll, et vakkert øyrike ute i havet. En lang fergetur er ikke gratis, og prisen for bil med fører en vei er 112 kr. Men elbil betaler takst som moped, dermed blir prisen redusert til 60 kr! Innsparinger i bompenger og ferger t/r blir da:

Nordhordlandsbroen  54 kr
Bompenger Bergen (hvd.) (20 kr)
Ferge Krokeide-Austevoll 104 kr
Totalt 178 krIkke verst å spare så mye i avgifter på en dag. 
Takk til onkel Kalle som spanderte drivstoff til turen tilbake!

 

1.mai: Jørn dukker opp

Jørn På vei innover motorveien mot Bergen tidlig 1.mai er veien ganske tom, men på siden ligger en bil med tilhenger som vinker meg ivrig inn til siden. Ut hopper en smilende Østlending som hilser som han hadde kjent meg hele livet. Hvem er dette? Jo, Jørn fra Østlandet en av de som skal delta i kolonnen over fjellet!

Verden er ikke stor, og har du Think, så er kontaktproblemer løst. Gleder oss til å treffes igjen i Bergen om en måneds tid. (NB: Bilen som hadde dradd den digre tilhengeren over fjellet var ikke en Think, enn så lange trengs også bensinbilen.)

 

30.april:  Hva heter bilen?
Her følger en oversikt over de navn Elbil-dagboken har mottatt. Flere navn mottas med takk! Klikk her.

 

29.april:  Think-kunst
Noen bærer bilen ved sitt bryst, andre får den på nakken! 
Arnhild Aarheim står får dette artige kunstverket. Bilen heter "Liten BeTe". Bjørn Otto Aarheim jobber i avisen BT, og som de fleste vet er dialektutrykket "bete" det samme som en bit! Denne Thinken har tatt turen til Danmark med sine eiere. Med båtfordbindelse Bergen-Danmark er jo også elbil godt egnet til utenlandstur!

 


20.april:  Historisk Thinktreff

Hele 30 Think møtte til Thinktreff i Bergen lørdag 20.april. Denne dagen ble det også startet Think-klubb. Så dette ble i sannet en historisk dag!

Les her!

Det virker som alle biler i Bergensområdet har fått eller skal få navn. Flere nye navn ble røpet denne dagen, og de kommer på Elbil-dagboken snart. Alle oppfordres til å sende inn navn på bilen, navn på eier og reg.nummer!

 

14.april: Bli med til Aurland!

Som tidligere nevnt kommer det en kolonne med Think fra Østlandet til Bergen. Disse kan vi treffe i Aurland formiddagen 28.mai og slå følge til Bergen. De blir i Bergen ettermiddag/kveld 29.mai før de drar videre med båt til Danmark. Det hadde vært kjempefint om mange vestlendinger kunne møtt kolonnen i Aurland, eventuelt i Bergen!! 
3.jpg alt: Sima kraftverk

 

 

 

 

 Sima kraftverk i Aurland 
Produserer energi til mellom annet elbiler.

Jette Meyer skriver:

Jeg har bestemt meg for å dra til Aurland og slår veldig gjerne følge med noen.
Du kan gjerne opplyse om at de kan kontakte meg på jettemey@online.no eller tlf. 55 36 66 32 eller 915 45 376 (lettest).

Dermed er utfordringen gitt til å delta i det som må bli det reneste (!) eventyret! 

Mer info om EV2002:
Program for turen
Deltagerliste 

For å bli med på listen; send navn og bilde til KNUT ABRAHAMSEN [abrahamsen@chello.se]
Det er han som står bak nettstedet EV-guide (se venstremeny) som anbefales!
Primus motor for EV2002 er Øyvind Lunde med nettstedet Sparenergi (venstremeny), som har MYE om miljø og energisparing.

13.april: Jenta ELbjørg

Vi har ELvis og ELling (se lenger ned på siden) og her kommer jenta ELbjørg! 
Margun Gullberg Vinje (margun-g@online) skriver:

Jeg kaster meg inn i debatten rundt navn på de tøffe bilene våre. Og jeg er bare nødt til å ta til motmæle mot mannen til Bente Krokeide som mener at Think må være eg gutt fordi det er en teknisk "duppe-dings" :-) Her i huset så er det jenta som er den mest tekniske, så mannen min og jeg er enige i at det er på tide at det kommer et jentenavn på banen! Vi fikk vår lille gule like over påske, og etter å ha fundert litt frem og tilbake i går kveld så kom vi frem til ELbjørg. EL sier seg jo selv, og Bjørg fordi vi kjøpte bilen da undertegnede fikk ny jobb som sivilingeniør i bedriften Bjørge Steinco Technology as på Bømlo. Så - ELbjørg på Stord sender hilsener til sine brødre Lillemarius, Elvis og Elling ++. Hun synes det er veldig synd at vi ikke kan være med på den samlingen som dere skal ha i Bergen den 20. april, men håper at "gutta" skal huske på henne og hennes søsken på Stord og Bømlo :-)

Trist dersom det ikke blir jenter på treffet!
Fins det flere gode navn? Send en epost! 

11.april: Think-treff i Bergen!

Byen e´ Bergen og bilen e´ Think! Det blir Think-treff 20.april kl.14.00 i Gamle Bergens Museum. Påmleding sendes elna.wigum@fordkverneland.no innen 17.april kl.17.00. Elbil-dagboken vil takke Trygve Fett for flott initiativ og håper at svært mange møter fram!  BGS_GamleBergen

Utdrag fra innbydelsen:

Vi har jo alle sammen valgt nettopp denne bilen, fordi vi er overbevist om at det er den beste bybilen - ikke bare for oss nå men også for framtiden. Samtidig føler vel noen hver av oss seg fotsatt som pionerer, med den usikkerhet som ligger i det. Hvorfor da ikke stå sammen, utveksle erfaringer, og enda tydligere markere oss i bybildet? Kort sagt: Hvorfor ikke starte en Think-klubb?....
I ren våryr glede, og med bakgrunn i den overfor anførte situsasjonsbeskrivelse, foreslår jeg derfor at vi møtes helt uprtensiøst - alle vi som kjører rundt i verdens til nå mest framtidsrettede bil - gjerne på et fortidsrettet sted som Gamle Bergens Museum.
Da kan vi hilse på hverandre, drøfte organisering av en klubb, planlegge arrangementer ut over våren og sommeren, ta felles inititiv over kommunen og andre myndigheter o.s.v.....

11.april: Bli med på langtur!!

EV2002 er en tur for elbiler Oslo-Bergen-Danmark-Oslo. Turen starter i Oslo 27.mai og kommer til Bergen 29.mai.Vestlendinger oppfordres til å møte kollonnen for eksempel i Aurland. Jette fra Bergen med sin Elvis stiller sannynligvis opp. Det hadde vært fint med oppslutning fra Bergen!!

Les mer her om EV2002!

11.april: Interessert i raskere lading?!

Dansken Anton Bech sender spørsmål rundt om i verden om hvor mange som er interessert i å få utviklet en løsning der en har to eller tre ladere i bilen. Ved å skaffe seg trefase uttak hjemme kan en da lade to eller tre ganger raskere. Presiserer at dette ikke er noe fabrikk eller forhandler har noe med. Interesserte bes lese mer her.

11.april: Elling fra filmen til veien!

Følgende epost fra Bente Krokeide synes jeg absolutt fortjener bli sitert:

Jeg fikk min lille røde like før påske. Vi hadde en diskusjon i hjemmet om det var en gutt eller jente. Mannen min påstod at den var en teknisk 'duppe-dings' og måtte derfor være en gutt. Da måtte navnet bli Elling, han er litt annerledes enn andre. Saken står omtalt i ukens nummer av Sydvesten.

Vi går for nyinnspilling av filmen, men nå som road-movie!

9.april: Elvis er på veien!

Det strømmer det på med epost til Elbil-dagboken, artig! Det er oppmuntrende å lese at mange finner dagboken nyttig. Takk for gode ord. 

Den siste var fra en som blandt flere anliggender reflekterte høyt over navn på sin nye Think. Det ble Elvis, satt sammen av EL og vis, begge deler beskriver bilen godt! Scanias vogntog er "King of the road", men Think er "King of rock´n roll"!

9.april: Dagbok for mars lagt ut

Se venstremeny.

27.mars: Sommerdekkene er på

I går skiftet jeg til sommerdekk. Think er ikke levert med jekk, siden punktering repareres med en spesiell trykkboks som ligger i bilen, men de fleste har vel som jeg en jekk liggende i garasjen. Jekkpunktene er enkle både å finne og bruke. Etter å ha løsnet hjulboltene på ene bakhjulet, tok jeg tak i det for å løfte det av, men det satt bom fast! Felgen sitter ganske trangt på bremsetromlen, og etter en lang vinter hadde den festet seg svært godt. Etter et par omganger med "verktøy på boks"-spray, og litt banking med et trestykke, løsnet hjulet. Slik var det med begge bakhjulene, mens forhjulene løsnet uten problem. Jeg hadde noe kobbermiddel for hånden, og dette smurte jeg med før jeg satte de nye hjulene på. Regner med det løser problemet. Selv om de pikkfrie vinterdekkene er komfortable, var det godt å få på sommerdekkene, forskjellen merkes!

25.mars: Første "Ny-Think" solgt!!

Fra en av "Elbil-dagboken"s kilder tikket følgende melding inn, datert 22.mars:

Rød bil fra siden(058)Til tross for at Think Nordic ikke ennå har lansert sin nye modell av TH!NK city (...skjer til høsten...), verken har offentliggjort spesifikasjoner eller pris, og ikke ennå har åpnet for bestillinger av ny modell,  så har Knut i dag signet den første bestillingen på denne ukjente, nye versjonen av TH!NK city,....til ukjent pris.

 

Det er en forhandler i Oslo-området som har foretatt denne uortodokse kontraktinngåelsen.

Nå er det ikke uvanlig at nye biler blir solgt før den første er kommet fra samlebåndet og før pris er fastsatt. Både Ferrari og Lamborghini har lange tradisjoner for slikt,- og altså Think! Egentlig litt sørgelig å måtte sammenligne seg med disse miljøsinkene, men det må innrømmes at det er litt smigrende også.

En gammel modell dør og en ny oppstår. Kanskje ikke tilfeldig at dette skjer i påsken?!

20.mars: Siste "Ur-Think" ruller ut fra fabrikken kommende fredag

Dermed er en æra over, og den begivenheten er verdt en notis. Elbil-dagboken, og sikkert også dens lesere, gratulerer Think med et populært produkt, ønsker alle ansatte en god påskeferie og ser fram til at den nye modellen kommer i salg!

12.mars: Think i Bergen

I dag fikk jeg melding om at Bergen har fått fire biler av en total ekstrakvote på seks fra fabrikken. Alle er etter det jeg forstår allerede solgt.

Bergens Tidenede hadde for en tid tilbake et oppslag om salg av Think i Bergen der de kan fortelle at av landets 220 Think ruller 90 i Bergen! "Får jeg tak i en bruktbil, så er den solgt på ti minutter, sier Think-ansvarlig hos Kverneland Bil, Elna Wigum."  Hele artikkelen.

12.mars: Ekte servicetelefon etablert

Ser man mine erfaringer 24.januar, skjønner en at det å ringe Thinks servicetelefon ikke alltid løser problemer! Men Ford Bergen løser som vanlig opp i flokene. Følgende melding har kommet fra de:

Vi her hos Kverneland har nå opprettet et servicetelefonnummer på Think.
Dette nummeret benyttes ved alle henvendelser vedrørende tekniske problemer på bilen, og er betjent alle dager mellom kl. 07.00 og kl. 23 00.
Nummeret er: 91 87 07 37

Meget bra!

12.mars: Ny ladeservice

Etter 14 753 km kom melding om at det er på tide med den tredje ladeservicen. 

Intervall ladeservice:

2.oktober: 5 500 km
18.desember: 5 300 km
12.mars: 3 953 km

Dette siste intervallet er svært kort, noe som var uventet. Jeg vil prøve å finne grunnen, men min hypotese er som følger. Varmeapparatet oppleves av batteriene som ekstra kjørelengde. Altså vil bruk av varmeapparatet fører til at antall kilometer mellom hver servicelading forkortes. Dette betyr da også at bruk av varmeapparatet forkorter den totale levetiden på batteriene. I tiden fram mot desember var jeg svært bevisst på at bilen ikke stod på lading når batteriet var fullt. Dette har jeg vært mindre bevisst på den siste tiden. Dermed ser det ut til at dette også kan ha innvirkning. Jeg tar gjerne imot tanker og erfaringer andre har om dette!

Som vanlig slapp jeg til på dagen hos Ford etter en telefon nå på morgenkvisten.

2.mars: Dagbok for februar

Dagbok for februar, "En reise på grønt", finnes nå på venstremenyen.

10.februar: Hund med utsikt

Her ser vi Balder i sitt romslige og mobile hundehus, nettopp returnert fra en tur i skogen. Han er en nysgjerrig hund, og liker derfor godt at hele bakdøren er av glass. Når det kommer biler bak, kan han granske de nøye, og de bak kan ha gleden av å betrakte en flott hund!

9.februar: Scotland Yard lister seg så stilt på tå

Nå har Scotland Yard i London oppdaget det vi Think-eier allerede visste. Dette er en bil som er utmerket til å snike seg inn på folk med! Selv har jeg skremt vettet av flere fotgjengere! Politiet har skaffet seg to Think som skal brukes særlig i forbindelse med innbrudd og husbråk(!). "De vil gi oss muligheten til å kjøre stille, slik at vi kan overraske innbruddstyver og kriminelle," sier politisjefen Sir John Stevens til nyhetsbyrået AP. Les hele saken i her.

Jeg har tidligere fundert på at dette måtte være en utmerket bil for forsvaret. I dag må kjøretøyene komme ganske langt bak under skjult fremrykking på grunn av støy og varmestråling. Begge deler er sterkt redusert i en elbil! Den enkle konstruksjonen med få deler og lite vedlikehold, skulle også være en pluss i felten.

Men kanskje er det mer realistisk å appelere til de som ikke ønsker å vekke hele huset når en kommer kjørende hjem om natten. Kanksje dette er den beste medisin mot husbråk! Før hørte jeg på bilen når mine kjære kom hjem, nå registrerer jeg det ikke før de står i stuen. Slik er det å kjøre elektrisk!

9.februar: Kommune ved havet kjøper Think

Avisa Strilen kan melde 8.februar at Fedje kommune, Hordalands utpost mot havet, har kjøpt Think. Det er en liten øykommune og med deres behov er kjørelengden absolutt tilstrekkelig. Som en naturperle mot havet, ønsker de framstå med en grønn profil. Innbyggerne har gjenom generasjoner levd av havet som hovednæring, og de vet å verdsette rein natur. Ellers har økonomi vært en viktig premiss for kjøpet, merk det alle andre kommuner! 
Et viktig poeng er at det rustfrie karosseriet også ble tillagt vekt når valget skulle gjøres. På Fedje er det ikke litt sjøsprøyt, øya er mer et passeringspunkt for sjøsprøyten! Da er det godt å vite at bilen ikke ruster.

5.februar: Oppsummering av januar

Oppsummering av januar finner du på venstremenyen.

25. januar: Think på TV i morgen

Alle Think-interesserte bør skru på TV-en i morgen og følge med "Hodejegerne" på NRK1 lørdag (26/1) kl. 1930, eller reprisen påfølgende søndag. Da deltar nemlig 10 stk TH!NK city sammen med våre “soon to be” rikskjendiser! Mellom andre stiller Øyvind Lunde med sin "sparenergi.no"-bil.

24. januar: Liten feil - mye styr

På vei hjem kl.21.00 oppdager jeg at speedometeret viser null. Etter å ha forvisset meg om at bilen virkelig var i fart (!), stoppet jeg, skrudde av tenningen og startet igjen. Men fremdeles med null fart. Da slo det meg at i bilens mappe var oppgitt en døgnåpen vakttelefon for Think, og jeg tenkte at nå var tiden for å prøve det. Det kunne jo bare være en liten filleting jeg kunne ordne selv. På telefonen fikk jeg vite at feilen var ukjent, men de skulle sende en mann hjem til meg umiddelbart. Forbløffet over serevicen kjørte jeg hjem, og like etter kom en NAF-bil. Servicemannen var både hyggelig og sikkert dyktig, men hadde ikke peiling på elbiler! Etter noe fram og tilbake avsluttet vi prosjektet med avtale om å levere bilen til Ford dagen etter siden jeg da skulle kjøre forbi likevel. Hos Ford tok dette 2 minutt. De nappet ut en sikring og satte den i igjen! Så enkelt. Så lærdommen er: 
1) På kveldstid kommer du ikke til Think, men til NAF på servicetelefonen, og de kan ikkje gjøre stort.
2) SKulle speedometeret vise null, ta ut sikring til instrumenter/radio og sett den i igjen.

11. januar: Ingen forandrer verden som Think

Tidsskriftet "Woman Road and Travel Magazine" har kåret Think til "Best in Class-Environmentally Friendly - Most Likely to Change the World". Les hvorfor her!

11. januar: 100 stk Think inntar New York

A fleet of 100 TH!NK city electric cars from Ford Motor Company will be available for lease to Metropolitan Transportation Authority commuters at seven area railroad stations. Les mer her.

11. januar: USA-reklame av den nye Think

På Thinks hjemmesider i USA er det lagt ut en reklamesnutt for den nye Think. Deres Web-sider i Norge er merkelig tause(!) Klikk her og velg United States:

4. januar: Flere bilder 

Flere bilder av den nye Think finner du her. Se bildene.

4. januar: De første bilder av den nye Think

Den nye Think ble lansert i Los Angles i dag. Her noen bilder fra Romerikes Blad som melder at bilen trolig ikke blir levert til norske kjøpere før i 2003. Denne avisen har også kanskje de fltteste bildene av bilen. Les hele artikkelen her.

To biler infrarødt(065) Rød bil fra siden(058)

Foto: Knut Bry

Denne synes jeg var virkelig stilig, den er mye bedre enn tegningen som ble lansert tidligere! Både utvendig og innvendig har den fått nytt utsende, men den har likevel mye til felles med den gamle. 

Foto: Knut Bry

Mange av oppgraderingene er gjort som følge av krav i USA. Dette gjelder mellom annet sikkerhetsutstyr og øking av topphastighet til 100 km/h. Motoren er litt sterkere, men rekkevidden er den samme. På komfortsiden har det skjedd forbedringer, kan vi lese i avisens papirutgave. Den har fått servostyring og ABS-bremser, elektriske vinduer og speil, og sentrallås og klimaanlegg. Personlig skulle jeg ønske meg de elektrisk justerbare speilene, men det andre har jeg ikke savnet. (Hva skal en med vindusheiser når en ikke betaler bompenger!) Det har ikke lykkes meg å finne ut av hva prisen blir, men det antydes at den blir noe høyere enn i dag. 

Elbildagboken mener dette er en vellykket oppgardering som jeg tror faller i smak hos mange! 

Takk til Øyvind Lunde og Arne Asphjell for stoff!

2. januar: Oppsummering av desember

Oppsummering av desember med kjørestatistikk og regnskap, finner du nå på venstremenyen. Denne menyen inneholder også mye annet som særlig nye lesere vil ha glede av!

2001     2002

Les dagboken for 2001 her!