2001  Årgang 1

Tilbake til hovedsiden

2001     2002

27. desember: Nydelig vinter! 

Vi har hatt en fantastisk flott jul! Det er godt med snø, stabilt kalt vær og himmelen har flere dager vært uten en sky. Slike dager passer best til fotturer, og både tobente og firbente har fått nyte Guds frie natur. Men også Lillemarius har hatt flere turer.

Den oppfører seg fremdeles godt i glatte og bratte bakker, men føreren trenger noe trening. Grunnen til det er at en skal være ekstra forsiktig med gasspedalen. Dreiemomentet ved lave turtall er høyt slik at det er lett for å gi litt for mye gass i motbakkene og dermed begynner hjulene å spinne. Alle som har kjørt på glatten vet at det ikke er særlig bra for framdriften. Det er også vanskelig å høre akkurat når den begynner å spinne fordi motoren er ganske støyfri. Men på den andre siden kan en kjøre så sakte en bare vil uten å kvele motoren, og det er viktig i bratte og glatte bakker! Jeg har eksperimentert litt og funnet ut at den kommer seg lettere opp baklengs enn forlengs. Grunnen til dette er nok de tunge batteriene som ligger midt i bilen.  Dermed er mye av bilens tyngde plassert bak drivhjulene. Caravellen har den tunge dieselmotoren over drivhjulene og tar seg bedre fram enn de aller fleste biler. En bratt bakke i nærmiljøet har gitt meg godt sammenligningsgrunnlag de siste årene. Faktisk er den hakket bedre enn Thinken (framlengs) etter min mening. Likevel gir jeg Thinken med trenet fører god karakter for fremkommelighet på glatten. Her er jo også dekkvalg avgjørende, og jeg har alltid vært godt fornøyd med de piggfrie dekkene på Caravellen.

20. desember: En bro passert, er penger tjent!

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger vi har passert Nordhordlandsbroen denne høsten, men det er ikke få! Kjøring til å fra jobb blir det hver dag, og av og til en ekstra tur på kvelden. Vi merker at byen har kommet nærmere, og det blir oftere til at vi tar en rask bytur på ettermiddagen eller en lørdag. Lillemarius fører altså med seg store innsparinger, med klippekort 54 kr for tur-retur! I tillegg kommer spart bensin og parkering. Anskaffelse av denne lille bilen har også gitt opplevelse av større frihet, og det betyr også mye.

Ved bompassering hender det at kombinasjonen av lite kø og våkne portvakter oppstår. Da kruser vi gjennom på grønt uten å stoppe. Herlig! Men mer vanlig er det at bomvaktene sin vane tro strekker en åpen hånd forventningsfullt ut for så i stedet løfte den og vinke vennlig til Lillemarius! Elbildagboken sender en vennlig julehilsen til de mange som betaler broen for oss, mens vi på grønn sone, i dobbel forstand, lydløst rider inn i solnedgangen (se bilde).

18. desember: Ny ladeservice

I dag etter 10 800 km får jeg melding i displayet om at det er på tid med ny ladeservice. Vi har kjørt 5300km siden sist aldeservice. Den forrige kom 2.okotober etter 5500km. Det ser altså ut til at dette er det intervall jeg kan forvente meg. Siden sist har jeg vært bevisst på å la bilen stå mindre på lading etter at den er fulladet. Dette i tro på at det kunne gi lenger intervall, men det ser ikke ut til å ha hatt særlig innvirkning. Det kan imidlertid være varmeapparatet som slår ut. Dette sliter jo også på batteriene. Vel, bare den som følger "Elbil-dagboken" videre, vil få sikrere svar etterhvert!

 

18. desember: Mye godt fra Trøndelag!

I Trondhjem finner vi Arne Asphjel, en fornøyd Think-eier. Sist uke stod det en helsides artikkel i Adresseavisen om han. Den er både informativ og morsom å lese. Avisen har ikke lagt artikkelen på nett ennå, men her kan du lese det meste av innholdet. I tillegg legger han også noen andre historier. Takk for mye interessant stoff fra Arne i Trøndelag!    Les hele saken!

17. desember: La oss glede oss over å ha fått et eksemplar!

Etter det jeg forstår er det ikke bare er jeg som er fortvilet over at salget av Think stanser i Norge et års tid. Helt inn i de innerste sirkler på fabrikken sukkes det. Skylden ligger nok hos Ford-sjefene i USA som vil ha alle biler dit for å møte de nye kravene til elbiler i California og andre steder. Så her er det bare å legge skuffelse til side og glede seg over at vi har kapret et eksemplar av en sjelden bil!!

17. desember: Enda høyere dekktrykk!

Veteran Øyvind skriver i en epost:

Jeg støtter Kvernland sine råd fullt ut, men jeg må erkjenne at jeg legger på litt på dekktrykket.
Jeg har kjørt med 40 pund i alle fire siden bilen var ny. Dette gir bedre styreegenskaper og mindre rullemotstand. Komforten er fremdeles akseptabel. Bilen krenger litt mindre å sitter kort å godt bedre på veien.

Han har snart 40 000 km bak seg i sin Think. Det er en tur rundt kloden vår det!

17. desember: Systemfeil eller...

Idag kom det opp på displayet at det var en systemfeil og bilen trengte service. JEg ringte Ford i Bergen. De kunne slå fast at det hele var falsk alarm. Jeg hadde satt på timeren som starter varmeapparatet mens bilen står på lading. Imidlertid var jeg i dag litt tidligere enn vanlig ut av huset, og jeg koblet fra strømledingen før uret hadde avsluttet forvarmingen av kupeen. Dermed ko feilmeldingen. Det var ingen fare eller ulempe ved å avlutte varmingen slik jeg gjorde, så det hele er vel en datafeil i bilen. Altså ingen fare, men litt irriterende likevel.

17. desember: Tips fra Ford Kverneland

Ford her i Bergen leser også jevnlig "Elbildageboken" og de kommer her med et par nyttige tips til alle Think-eiere:
Dekktrykket i dekkene: Det har MYE  å si for kjørelengden at dette trykket er på 35 pund, eller 2,5 kg på alle 4 hjulene. Også et lite tips til veldig kalde dager er å benytte omsirkulering i stedet for å ta inn kald luft som må varmes opp i kupeen, og heller beytte varmetrådene for å holde dugg borte... trekker bare 170 watt. (varmeapparatet bruker inntil 3000  watt). Håper du får en fin og fredelig jul og et riktig godt nyttår!"
Vi takker for nyttige tips, og sender våre hilsner tilbake med ønske om et godt år for Ford og en velsignet jul for de ansatte!

10. desember: Think er hjertet i New Yorks nye miljøprogram

Lederen for programmet peker på at Ford ikke prøver innbille folk at denne bilen erstatter en bensinbil fullt ut. Men på tross av sin korte rekkevidde, kan den dekke en stor del av behovet for biltransport for mange mennesker, og har mange fordeler sammenlignet med en bensinbil.  Akkurat som vi har funnet ut! Les selv her.

10. desember: Epost fra en med erfaring

"Bilen fikk jeg i september i fjor og har til nå kjørt mellom 1200 og 1300 mil. Jeg er godt fornøyd med bilen og har ikke hatt noe problemer til nå. Har brukt bilen både sommer og vinter ned til - 20 grader. Når det gjelder ladning så har jeg egen kWh- måler til dette og følger nøyaktig med  på dette forbruk. Gjennomsnittforbruket på alt jeg har kjørt ligger på 2,1 kWh pr mil. Sum strømpris her ligger på ca 60 øre og da blir prisen pr mil kr 1,26."

Særlig er det interessant at eieren har egen strømmåler. Jeg har etter råd fra Think regnet med 2 kWh pr. mil, og dette tallet blir her verifisert. Interessant! Ellers regner en her med 60 øre/kWh i energipris, mens jeg har regnet med 50 øre/kWh. Jeg ser at det riktige er nok 60. Grunnen til dette er at også noe av nettleien blir regnet ut fra forbruket, altså den er ikke en ren fastavgift. I tillegg går det litt ekstra strøm til varmeapparatet så kostnaden pr. mil er vel rundt 1,30 kr. Dette skal jeg justere opp i regneskapene mine når jeg gjør opp status ved årsskiftet. Imidlertid blir ikke dette mye penger, noen hundrelapper i året.

Takk for tips fra erfaren eier! (Jeg velger å la sitatene være anonyme.)

10. desember: Andre biler ble valgt

"Nå tar jeg den kjedelige beslutningen- jeg avbestiller min Think City 2001." 
Kjøperen hadde stadig fått utsatt tidpunkt for levering, og da det enda en gang ble utsatt, ble altså resultatet slik. Videre står det imidlertid: 
"Klarer de å gi meg en ny modell før vi kommer for langt avgårde i 2002 vil
jeg dog bli positivt overasket......Ellers vil jeg fortsatt lese elbildagboken jevnt og trutt og sikkert."  Takk for det!

En annen skriver:
"Hei, jeg har nettopp bestilt elbil (Saxo Electric) fra Danmark. Nettopris uten moms var ca. 150.000 NOK." 
Kjørelengde ser ut til være omtrent som for Think. Kanskje et alternativ nå når Think ikke lenger er å få kjøpt ?

Dette understreker inntrykket jeg har av leverandøren: Ford i Bergen har gitt god service, men mange av oss har svært vanskelig for å forstå hvordan de tenker på fabrikken på Østlandet. De har rett og slett gitt fra seg et voksende marked i Norge. Rett nok har noen stater i USA fått lover som pålegger bilforhandlere fra 2003 å selge et visst antall elektriske biler for i det hele tatt å få lov til å selge biler. At dette gir behov for å styre produksjonen mot USA er forståelig. Men det er likevel underlig at en gir helt fra seg markedet i det landet fabrikken ligger i. Think har mange fordeler i Norge. Særlig det at den er rustfri (og bulkefri). Det betyr lite i California, men svært mye i Norge. Dette er en viktig grunn til at jeg heller vil ha Think enn for eksempel Saxo. Kanskje kan noen østpå forklare dette til en sunnmøring som meg? Det er da mye plass til å bygge ut på der borte på flatlandet, og arbeidskraft finnes vel også! 

10. desember: Ur-Thinken er historie

Den første serieproduserte bilmodell i Norge er nå historie! Hele produksjonen av nåværende modell er solgt. Dette melder NRK på sine nettsider. Salget inneværende år er fordelt slik: Norge 220, USA 300, Storbritania 120, Nederland 20, Danmark 20. Tilsammen er det laget omlag 1 000 eksemplar av denne modellen. Men nå er det altså slutt. Det startes produksjon av ny modell i mai, men all produksjon vil det meste av neste år gå til USA. Les hele saken her.

6. desember: 10 000 km passert

Lillemarius har altså i perioden 12.juli til 6.desember gått 10 000 km. Slett ikke verst! På venstremenyen kan du lese erfaringer fra de ulike månedene, og der går det fram at bilen har gått trofast uten uventetede problem i denne perioden.

3. desember: Oppsummering av november

Oppsummering av november med kjørestatistikk og regneskap, finner du nå på venstremenyen.

15.november: Time Magazine kårer årets oppfinnelser

Time Magazine har kåret de beste oppfinnelsene i 2001. Blant 35 utplukkede finner vi Think!
Les hele saken her.

15.november: Rimeligere strøm til lesere av "Elbil-dagboken"!

Som første media kan vi i dag melde at Kvinnherad Energi 3.desember setter prisen på flytende kraft ned til 39,43 øre/kWh og vil da ligge blant de aller fremste på pris. (I dag er det faktisk ingen landsdekkende leverandør som har så god pris.) I tillegg vil Kvinnherad Energi  vise sin miljøprofil ved å tilby elbil-eiere og alle andre interesserte 2 øre ekstra rabatt i 6 mnd. uten noen form for binding! Dette gjelder kun ved bestilling via denne siden. Jeg sparer da så mye på å skifte strømleverandør at jeg har gratis strøm til bilen når jeg kjører til og fra jobb! I forbindelse med statbudsjettet er det en hard debatt om reduksjon av elavgiften med 1 øre, men her får vi altså et tilbud som gir mye større virkning enn dette.

Dermed kan jeg driste meg til påstanden om at "Elbil-dagboken" har landets beste strømtilbud! Det er imidlertid et skår i gleden; energiverket leverer bare til kunder i Hordaland og på Haugalandet. I lenken under kan du lese mine andre argument for hvorfor akkurat Kvinnherad Energi ble valgt som min faste strømleverandør, og hvordan du også kan nyte godt av tilbudet. Les hele saken

14.november: Epost om varmeapparat / karosseriskade. 

Øyvind Lunde, en av de erfarne Think-eiere og redaktør av "Sparenergi" (se venstremeny) opplevde en utrolig historie. Han ble forbikjørt av en stjålet bil som hev seg inn foran ham slik at støtfangeren hektet seg fast i Thinkens fremre hjulbue. Dermed ble hele fronten revet av, og den andre bilen stakk av! Fronten var like hel og etter litt tilpassing av skruer og skiver kunne den settes på igjen!! Eneste utgift var et blinklys til ca. 100 kr. Det er ikke rart at forsikringspremien er lav!

Han har ellers følgende kommentar til bruk av varmeapparat:
"Det ligger i batterienes natur at økt strømuttak gir større tap/varmegang i selve batteriet....Når varmeelementet i snitt trekker 3kW på toppen av fremdriften vil det i praksis bidra til økt varmgang/tap i selve batteriet og gi merkbart redusert ytelse, faktisk mer enn 3kW skulle tilsi...Ikke glem at en halvert kjørelengde vintertid på sikt "stjeler" batterilevetid."  
Selv bruker han parafinvarmeapparat, og forbruket sist år ved kjøring i det kalde indre Østlandvar var 50 liter. Dette med årlig kjørelengde på omlag 30 000 km, men uten å sprengfyre i bilen (relativt lav temperatur). 

12.november: Flere Think-eiere på nettet

"Jeg ser at du har hatt en lite "uhell" med bilen, og jeg må da fortelle at jeg opplevde nesten det samme dagen etter at vi hadde fått bilen. Heller ikke jeg kunne se noen skader på bilen! Du spør hvorfor ikke alle biler er laget som Think, og der tror jeg svaret er at bilindustrien er fryktelig konservativ. De spiller på det tradisjonelle, at folk føler seg sikre i en bil av stål, og at den er blank og fin"

Dette svaret fikk jeg fra Håkon Bjerkan, en fornøyd Think-eier i Nord-Trøndelag. 
Les mer om deres erfaringer [her].

12.november: Varmeapparatet tar mye strøm! (Oppdatert kl.15.10)

Jeg har nå noen dagers erfaring med kalt vær og glatte veier. Når det er kalt, må varmeapparatet stå på, og når det er glatt må regenerering slåes av. Det siste betyr at en knapp slåes av for at bilen ikke skal lade når den bremser slik den ellers gjør. Grunnen til dette er at når det er glatt, må bremsene alltid slippe umiddelbart når foten løftes fra bremsepedalen. Her har jo elbilen den fordelen at hjulene triller fritt med en gang bremsen slippes dersom regenereringen er slått av. Du har altså da ikke den motorbremseffekten som andre biler har og som gjør glattkjøring mer krevende. Avslått regenerering reduserer ikke kjørelengden så veldig mye. Det som imidlertid sluker strøm, er varmeapparatet. Jeg har faktisk fått redusert det jeg kaller sikker kjørelengde på en lading fra 70 km til 50-55  km etter at kulden kom. Det er ganske mye! Da har jeg vel og merke også hatt det godt og varmt i bilen. Dette sier noe om hvor økonomisk elbilen blir drevet. Når varmeapparatet begynner å konkurrere med framdriften av bilen om energien, viser det i sannhet hvor lite som trengs for å flytte en elbil langs veien i forhold til en bensinbil!!Et pluss er det ellers at bilen blir varm med en gang du starter turen, her trenger en ikke vente på at motoren skal bli varm før varmeapparatet kommer i gang. 

Dere som vurderer å bestille Think, eller har bestilt og venter på levering, stiller nå selvsagt følgende spørsmål : Skal jeg bestille parafindrevet varmeapparat? Dette er svært enkelt å betjene, og du vil du for noen kroner i parafin trolig opprettholde tilnærmet full kjørelengde også om vinteren. Særlig for de som er avhengig av lange strekninger mellom ladingene, er dette et must. Likevel angrer jeg ikke på at jeg lot være å kjøpe det for min del. Det er ikke så mange dager med kuldegrader i året, og de fleste turer jeg har er så korte at dette skaper ikke problem. Men hadde jeg hatt lang vei til jobb eller på andre måter hatt bruk for lange kjørestrekninger, ville jeg utvilsomt ha investert i dette tillegsutstyret. 

11.november: Første ripe i lakken, eller...

I en passasje så trang at selv den lille Thinken måtte manøvreres nøye, skrapte jeg borti et stillas. Bilen på høyre side tok all min oppmerksomhet slik at jeg rent glemte stålrørene som stod til venstre. Lyden av metall mot karosseri går, som de fleste kjenner til, nedover ryggraden og ender i baklommen hvor lommeboken sitter. 


Som illustrasjon vises her en bil som først har fått en ripe i lakken og deretter rust.

Vanligvis ville dette vært en skade til flere tusen kroner, men dette er jo en Think, tenkte jeg. Likevel gikk jeg ut av bilen med bankende hjerte, for å oppdage, - ja nettopp ingenting! Det skal innrømmes at når jeg strøk fingeren over karosseriet kunne jeg kjenne (ikke se) at det var litt glattere på et lite punkt der røret hadde strøket bilen, men det var også alt. Det jeg nå sitter å lurer på er hvorfor ikke andre biler er laget slik. Kan noen svare meg på det ? 

10.november: På glattisen

På vei ned en bratt bakke kjente husets kvinnelige sjåfør at her var det mer is enn det som godt er. Men etter et kort stopp hos kjente, må jo turen gå hjem. På vei opp gjennom boligfeltet ser hun en bil som kommer nedover, først skliende og deretter ryggende med to hjul i grøfta, mens bil nummer to blir stående fast på veien opp. Hun tok ikke sjansen på å stoppe, men passerte bilen som stod i bakken og kom seg velberget opp. I forbifarten rakk hun registrere de karakteristiske kloremerkene etter andre bilers piggdekk. Denne første testen lover bra for vinteren, men som sagt tidligere, vi venter på tøffere forhold før endelig dom faller over vår piggfrie Think.

7.november: Vinteren har kommet

Det ligger is på veiene etter noen dager med frost. Dermed er vinterhjulene kommet på bilen. Det følger ikke jekk med Thinken siden punkterte hjul lappes med sprayboks (grei ordning!). Men bilen har enkle og greie jekkpunkt, så det var ingen problem å bruke en jekk jeg hadde for hånden i garasjen. Vinterhjulene er piggfrie og førsteinntrykket er godt. Jeg har kjørt utelukkende piggfritt de siste 5 årene og er godt fornøyd med det. Disse dekkene synes ikke stå tilbake for andre jeg har erfaring med, men vi får vente til tøffere vinterforhold før den endelige dommen faller. De oppleves ellers å ha omlag samme komfort som sommerdekkene, noe som teller mye her vest hvor det meste av vinteren vanligvis er frostfri eller hovedveiene er saltet.

Ellers har jeg prøvd uret som er i bilen. Med det kan jeg forhåndsinnstille to tidspunkt i løpet av dagen der varmeapparatet slår seg på i 15 min. Dermed kommer jeg til varm bil om morgenen noe som fungerer helt flott! Når tenningen slås av, må en knapp trykkes inn for at denne ordningen skal aktiveres. Står bilen på lading, hentes strømmen til denne varmingen fra stikkontakten slik at batteriene ikke tappes. 

5.november: Som å sykle naken på fortauet

Los Angeles Times skriver at 170 Think City skal testes i California før den nye modellen lanseres neste år. Bilene blir leaset for omlag 2000 kr/mnd, og det er særlig firma og bildelingsprogram som har sikret seg bilene. Det synes som også amerikanere nå får øynene opp for den sammenheng som er mellom bilbruk og globale forurensingsproblem, skriver avisen. Ellers falt jeg for avslutningen av artikkelen:

One last--but important--selling point is style. The City, designed in Norway by industrial engineers, won the European Design Committee Mark for Good Design in 1999. Its bug-eyed front end, curvy roof line and tall passenger cabin "catch people's eye," San Diego dealer Lewis said.

"Driving one of these is like riding a bicycle down the sidewalk naked. Everyone looks," he said.

Les hele saken

1.november: Varmeapparat i bruk

Det har blitt kaldere, temperaturen kryper nærmere null, og varmeapparatet er tatt i bruk oftere enn før. Varmekilden er elektrisk og yter 3kW. Dette har vært rikelig for å skape god temperatur i kupeen så langt. Dersom varmen står på fullt hele tiden, vil omlag 20% av batterikapasiteten gå med til oppvarming, og dermed reduseres kjørelengden tilsvarende. Nå er det sjelden at det er behov for å ha apparatet på fullt hele tiden. Det er termostatstyrt og kobler seg inn og ut etter behov, og temperaturen kan selvsagt reguleres med en bryter. Mine erfaringer så langt tilsier følgende tommelfingerregel: Kjørelengde uten varmeapparat 70 km når en skal slippe å bekymre seg, og med varmeapparat 60 km. Så får vi se når sprengkulden kommer, dersom den kommer til Vestlandet da! Jeg minner ellers om at det som ekstrautstyr kan kjøpes en parafinvarmer som gjør at en slipper bruke batteriene til oppvarming. Denne har jeg prøvd en gang, og den var like enkel å betjene som et hvilket som helst varmeapparat.

1.november: Oppsummering av oktober

Oppsummering av oktober med kjørestatistikk og regneskap, finner du nå på venstremenyen.

30.oktober: En av mange epost

Elbil-dagboken mottar mange epost. Her er sakset noen linjer fra en som kommenterer notisen under (28.okotober):

Jeg tror du har helt rett i din ferskeste kommentar på lillemarius-siden: Den første Think vil bli en kultbil. Produksjonen vil stoppe på ca 800, og jeg synes det er stort å eie en av de ca 400 som kanskje finnes i Norge. Dette er den første norskutviklede, norskproduserte og masseproduserte bil - og det er et kvalitetsprodukt.

28.oktober: Ny Think lansert i Los Angeles!

Fredag ettermiddag ble tegningen av den nye Think lansert i Los Angeles, melder Romerikes Blad lørdag 27.oktober. Bilen er bygget på samme konsept som før, men har fått helt nytt både eksteriør og interiør. Den kommer i produskjon om et års tid, men USA-markedet blir prioritert først. Hva som skjer med tilbud til det norske markedet framover er høyst uklart. 
Romerikes Blad 27.10.01
Takk til Øyving Lunde for tips.

Dette siste er merkelig. Det virker som fabrikken gjør stor etterspørsel til et problem for det norske markedet. Allerede nå er det lang ventetid på nye biler her i landet. Dette må det være mulig å få gjordt noe med!!

Den nye modellen er tøff, men redaksjonen i Elbil-dagboken er litt usikker på om vi liker den nye modellen bedre enn den gamle. Den gamle ser vennligere ut og har mer "human touch". Men andre liker gjerne en mer gutte-tøff look, og som kjent kan smak og behag ikke diskuteres. 

Ut fra det som har framkomet så langt, ser det ikke ut til at forandringene er så store at det er noen grunn til å vente med kjøp til den nye modellen kommer. Det som er mest interessant her, er jo hva prislappen blir, og journalisten antyder at den kan bli noe høyere på den nye modellen. Kanskje den gamle blir en skikkelig kult-bil! Vi avventer mer informasjon.

15.oktober: Plass nok! 

Jeg fant denne notisen på EV-guiden (se lenke nederst på venstremenyen). Øyvind er redaktøren av Sparenergi.no (se også ventremeny):

Plass nok synes Øyvind
Joda, han har faktisk lastet ut 29" Tven med original emballasjen fra sin TH!NK. Og om nødvendig "kunne godt hele fredagshandeln fra matbutikken også fått plass".

14.oktober: Velkommen til lesarar av Strilen

Lokalavisa "Strilen" fann rom for å spandere ei heil side på Lillemarius i dag. Dette viser at elbil er blitt meir enn ein kuriositet, det har vorte eit reelt val for mange. Som de kan lese av artikkelen, er mine røynsler gode så langt! Det kjem mange epost til "Elbil-dagboken", og dei fleste spør fordi dei seriøst vurderer kjøp. Det har snike seg inn ein feil i artikkelen. Eg reknar ikkje med å bruke 25 000 kr på elbilen kvart år, derimot reknar eg med å køyre 25 000 km kvart år, men til ein heilt annan kostnad! Sjå elles artiklane på venstremenyen!

14.oktober: Leveringsproblem

Eg har fått melding frå ein kunde som har opplevd å få forlenga avtalt leveringstid med 2 månader. Det er ikkje bra! Etter det eg forstår har fabrikken leveringsproblem fordi etterspørselen har auka både innenlands og utanlands. Spesielt har de kome store ordrar frå USA. Her må fabrikken skjerpe seg!

19.oktober: Regjering med elbil-representant

Statsråd Laila Dåvøy fikk sammen med 12 andre levert sin Think 12.juni i Bergen, og idag inntar hun Barne- og familiedepartementet. Måtte dette bli et mål for alle regjeringer; minst en statsråd med elbil-erfaring! Fritak for moms har gitt et kraftig løft i interessen for elbiler, og Elbil-dagboken håper at regjeringen vil føre en god miljøpolitikk ved mellom annet å være lydhør for forslag om flere stimuleringstiltak for elbiler! 
(Når vi likevel er i politikkens verden, minner vi om at det er mer å tjene på å skifte strømleverandør enn på den reduksjon i elavgiften som er foreslått i statsbudjettet!)

17.oktober: Minibussen er reparert

Etter to måneder i garasjen har jeg nå endelig somlet meg til å sette minibussen (vår bil nummer 2!) i stand. Det er nesten utrolig hvor greit det har gått å kun ha elbilen i denne perioden. Vi har lånt bil et par-tre ganger, tatt buss noen ganger, brukt ben og sykkel litt mer enn vanlig, men ellers klart oss fint med Lillemarius. Vi registrer med stor glede at de månedlige diselregningene av en ikke ubetydelig størrelse har sluttet å komme!!
Det var rart å kjøre vanlig bil igjen, for merkelig nok venner en seg raskt til nye kjørevaner. Det som slår meg, er hvor tungvint det egentlig er å kjøre en vanlig bil. Thinken er, når en blir vant til den, svært enkel å håndtere. Dette er svært positivt, særlig ved småkjøring og i tett trafikk. Min faste passasjer minner meg om at jeg på grunn av dette har blitt frekkere i trafikken! Er det ikke noe ved bussen jeg har saknet da? Jo, i tillegg til å kunne frakte inntil 10 personer og store mengder gods, gleder jeg meg over å få tilbake store og gode sidespeil. Hvorfor skal alle små biler ha små speil?!

14.oktober: Elbil i frontkollisjon!

Bergens Tidende kan i dag melde om frontkollisjon på Osterøy mellom en Think og en bensinbil: "Det er ganske så overraskende. Den vanlige bensindrevene bilen er totalvrak, men denne elektriske saken har det gått overraskende bra med. Jeg hadde egentlig forventet det motsatte, sier lensmannsbetjent Asle Bratholmen ved Osterøy lensmannskontor." 

Elbilen hadde skader i fronten, men selve kupen var uskadet.  Mens føreren av Mitsubishien dessverre pådrog seg alvorlige skader både i bein og hode, pådrog de to Thinken seg kun lettere skader. 
I den tiden jeg har hatt Think, har svært mange spurt om det virkelig er trygt å kjøre en slik bil. Jeg har argumentert med at tester viser at dette er en trygg bil, og dagens oppslag i BT taler for seg selv.  Les artikkelen her.

8.oktober: Elbiler i kollektivfelt

Nye regler fører til at kollektivfelt blir åpnet for elbiler fra årsskiftet! Dette kan føre til stor økning i salg av elbiler, særlig i Oslo. Les hele saken.

2.oktober: Første ladeservice

Etter å ha kjørt omlag 5 500 km blinket det beskjed på displayet at det var tid for ladeservice, og jeg visste i følge instruksjonsbok at jeg da hadde 400 km på meg før bilen måtte inn. Jeg ringte Ford morgenen etter og fikk levere den samme ettermiddag med beskjed om å hente den samme tid neste dag. Det døgnet jeg måtte unnvære bilen, fikk jeg låne en annen. Dermed kunne dette gjennomføres på en for meg problemfri måte. Pris kr. 450. Honnør for god service! 

2.oktober: Lavere fartsgrenser sparer energi

For noen dager siden ble fartsgrensen på deler av veien til jobb satt ned fra 80 til 70, til sammen utgjør dette noen km. Det artige er at jeg tydelig kan registrere på lademeteret at dette fører til litt lavere strømforbruk. Noe av elbilens egenskap er nettopp at en ubevisst blir mer oppmerksom på "drivstoffsforbruket". Det er ikke tvil om at dette fører til mer økonomisk kjøring, en egenskap jeg sikkert også tar med over til dieselbilen.

14.september: En helt alminnelig dag

Det er noe som heter at det finnes flest hverdager, og slik også for en elbil-eier. En av de siste dagene så slik ut:
Dagen starter med fulladet bil som er klar for en relativ lang første etappe. Etter halvannen time, og et utført oppdrag underveis, er 65 km tilbakelagt uten at dette førte til bekymring for å rekke tilbake til stikkontakten. Eieren holder seg nå i ro i seks timer. Dermed kan neste tur kan starte med omlag full tank. Resten av dagen blir det noen småturer i nærmiljøet, og når natten faller på, er Lillemarius igjen koblet til lysnettet. Totalt 95 km er tilbakelagt, mye av dette småkjøring. En bensinbil ville brukt langt over det bensinforbruket som står i brosjyrene med et slikt kjøremønster. I tillegg er Nordhordlandsbroen passert to ganger, det samme er bompengeringen rundt Bergen. Penger spart er penger tjent.

Ellers kom det telefon fra en kjenning som er i ferd med å handle Think og som trengte noen råd, og 10 min ble satt av til prat med en tilfeldig forbipasserende som var nysgjerrig. Trivelig!

7.september: Think er et lønnsomt kjøp

"Dine penger" støtter vår konklusjon at Think er en økonomisk lønnsom investering. Jeg vil senere kommentere denne artikkelen i lys av mine økonomiske erfaringer. Artikkelen finner du her: Dine Penger

5.september: 2217 km kjørt i august

I løpet av august har vi kjørt til sammen 2217 km. Dersom dette blir gjennomsnittet, vil det føre til over 26 000 km i løpet av et år! Gjennomsnittlig kjørestrekning pr. dag har vært 71,5 km, og lengste strekning på en dag var 135 km.
Dette viser at elbilen vil kunne ta det aller meste av vår kjøring i løpet av et år. Med slike kjørelengder blir også innsparingene på driftsutgifter store. Vi har ikke hatt andre utgifter enn strøm og litt utgifter til parkeringshus (det meste av parkeringen i byen har vært gratis).

31.august: Rekkevidden øker

I dag har jeg hatt en tur på 60 km, og etter turen var det omtrent 35% igjen på batteriene. Det skulle tyde på at jeg kunne nådd omlag 90 km på en lading. Det som er verdt å merke seg, er at dette var ingen spesiell sparetur. Mye kjøring i 80-90 og ikke overdreven økonomisk kjørestil. Det ser ut til at rekkevidden øker ettersom bilen og batteriene blir innkjørt. Dette stemmer godt overens med rapporter fra mer erfarne Think-eiere. 

28.august: Think gjorde det skarpt i Øresund rally!

Øyvind Lunde fra Nittedal deltok i helgen i Øresund Rally med sin Think. Han gjorde det skarpt og ble best av alle vanlige serieproduserte biler. Til høyre ser du hvilke biler som måtte til for å slå den lille elbilen!! (Dette er spesialbygde elbiler.)

25.august: Kongebryllupet

Elbildagboken (www.lillemarius.com) utbringer de hjerteligste lykkeønskninger til brudeparet, og avstår i ærbødighet fra alle fristende kommentarer. Men for å fjerne all tvil, Lillemarius var ikke invitert til den store festen!

21.august: Lillemarius på NRK 1 i morgen

Onsdag 22.august i tidsrommet kl.13-15 blir det sendt et intervju om elbilen Lillemarius i Norgesglasset, NRK 1 radio. Think har fått stor oppmerksomhet i media siste dagene. Først på Brann stadion søndag, deretter på både TV Hordaland og TV2 mandag, og altså på radio i morgen. Bakgrunnen er at det er tegn til at salget av bilen er i ferd med å ta av. Dette er noe jeg har ventet på. Think fortjener et helt annet salgstall enn den har hatt til nå. Se artikkelen min om Elektromotoren og les hvorfor elbilen er framtidens bil!

19.august: Brann vant, - og Lillemarius var med!

Brann slo Odd 3-1 på Brann Stadion i en fotballkamp som hadde det meste. Når Brann med en forrykende sluttspurt haler seieren i land, da er det flott å være på stadion. Heia Brann!!
I klokkesvingen stod tre Think fra Ford, og speakeren slo et slag for den miljøvennlige bilen i pausen. Nesten ikke utgifter til drivstoff, ingen bompenger, ingen parkeringsavgift osv. "Ja, den er så stor at det faktisk er plass til to personer i den," var den slående kommentaren. "Men er du på tur til Tyskland og på Kvamskogen begynner å lure på hvor langt du kommer på en tank, da har du valgt feil bil!" Så sant, så sant. 

3-1 på straffe og seieren er klar!

Også Lillemarius ble vinket inn i klokkesvingen av en vennlig vakt, helt utenfor programmet. Den trivdes blant supporterne, og som eneste Think kledd i Brann-fargen, våget den å vende ansiktet mot banen. Kanskje ser den enda litt blidere ut enn vanlig ? 

På veien hjem ble det minst en halvtime i kø med eksos og støy, bare Lillemarius glir stille fram. Igjen slår det meg hvor lettkjørt den er i kø. Den er som vanlig kjapp ut fra krysset på Danmarksplass, og når Avensisen foran skifter gir, slipper jeg gassen et øyeblikk i ren refleks. Det er søndag og dermed får alle nyte det godet elbilen har til daglig, nemlig gratis bompassering.

17.august: Møte med eit anna køyretøy

Køyretøyet til venstre:  0,10 kr/km

Køyretøyet til høgre: 660 liter diesel /time  !

Turen i dag var på 82 km nesten berre i 80-sone. Eg la inn ei kort lading halvvegs (20 min). Det hadde nok ikkje vore mogleg å klare strekninga utan. Dette viser at rekkevidda er godt under 85 km når ein køyrer hovudsakeleg i 80-sone. (Noko også instruksjonsboka understrekar.) Sjå elles 14.augsust lenger nede.

17.august: Mykje interesse

Fekk telefon i dag frå ei som vurderer elbil. Dette er ein av mange i løpet av siste månad som har teke kontakt. Det ser ut som elbilar no vert vurdert av stadig fleire. Frå å vere ein bil for entusiastar, ser den nå ut til å bli eit alternativ for folk flest(?).  

14.august: På langtur

Denne dagen var det planen å køyre 75 km utan høve til lading undervegs. Eg har tidlegare sagt at 60-70km går svært greitt. Dette var ei strekning med omlag halve turen i 80-sone, noko som tappar batteriet meir enn lavare marsjfart. Undervegs la eg vinn på å halde god avstand og køyre jamt. I motbakkar pressa eg ikkje bilen, men likevel var det ingen problem å følgje trafikken heile vegen. Vel i mål var det framleis 20% igjen på batteria, så her kunne eg køyrd eit godt stykke til.