Elbilens
oppbygning

Her følger en kortfattet oversikt over elbilen "Think" sin oppbyning slik jeg har oppfattet dette ved å lese diverse litteratur før overlevering av bilen. Opplysningene står for min egen regning, og jeg minner om min amatørstatus!

Type bil

Think er en liten og lettkjørt bil, bare 299 cm lang. Den har bakluke i glass som gjør at du ser veien mindre enn en halvmeter bak bilen. Den har sitteplass for to. Dette medfører den innlysende ulempen at det er begrenset hvor mange som kan være med. Fordelen er at det er romslig plass i forsetene og bagasjerommet er svært stort. En flott bil for de som har hund! Den følger lett trafikken og er kvikk ut fra kryss. Toppfarten er 90 km/h, så korte landeveisstrekk går som en drøm. I bratte motbakker synes det tydelig at motoren er bare på 36 Hk, så her må en ta det med ro. Etter 85 km er batteriet tomt, så da bør en ha kommet til stikkontakten. Går turen på landevei med høy fart eller er det mange tunge bakker, blir rekkevidden redusert. Det er også viktig å tilegne seg en riktig kjøreteknikk. Jeg skal legge ut kjørestatistikk og erfaringer etter hvert. Så les og få del i mine erfaringer gjennom vinter og vår! Selv tror jeg ikke rekkevidden blir noe problem. Men det er helt klart at dette er en bil nummer to. Den duger ikke når farmor på Sunnmøre skal besøkes, eller hele familien på seks skal på bytur. Men når Balder og jeg skal kjøre 10 km får å nå den rolige skogsveien, eller når de 30 km t/r jobb skal tilbakelegges, da er den perfekt. På veien til og fra jobb må jeg som i eventyret, over en bro, en bompengebro. Der stoppes lensmann og prest, men elbilen får fritt leide. Den følelsen er nesten verdt hele elbilen!


Lite vedlikehold, ingen rust


Kilde: www.think.no

 


Noe av det som fascinerer ved elbilen "Think", er den enkle oppbyggingen. Her finnes ikke clutch eller vanlig girkasse, for når bilen står stille, da står også motoren stille! Eieren trenger heller ikke bekymre seg for hull i eksosanlegget eller lekkasjer fra motoren. Som om ikke dette var nok, reklameres det også med at bilen er så godt som rustfri og bulkefri. Det betyr endel for oss som bor på vestlandet! Batteriene krever imidlertid ettersyn etter 4.500-6-500 km avhengig av ladeforhold, og de har en levetid på 8-10år.

Enkel oppbygning og rustfritt karosseri skulle føre borge for lang og problemfri levetid. Spørsmålet er om dette fungerer når teori møter virkelighet. Dagboken vil vise mine erfaringer. 

Teknikk 

Batterier
Hjertet i en elbil er batteriene som skaffer energi til å drive bilen fram. De ligger nede under golvet og sikrer bilen lavt tyngdepunkt. Det finnes flere typer på markedet, også vanlige blybatterier er i utstrakt bruk i elbiler. NiCd-batteriene er et godt valg i en moderne elbil. De er lite følsomme for kulde og de leverer omlag konstant effekt til de er nesten tomme. I Think sitter 19 stk 6v som er koblet i serie. Batteriene må inn til ettersyn og spesiallading etter 4.500-6-500 km avhengig av kjøre- og lademønster. De kan klattlades, men bør kjøres ganske tomme en gang i uken. Batteriteknologi er et interessant forskningsfelt, og det vil være tema for en senere artikkel. I mellomtiden anbefaler jeg Bellonas faktaark. Se lenke til venstre.

Lader
Laderen ligger i motorrommet og lader batteriene med 3,2kW fra en vanlig 16A-stikkontakt. Det tar 2 timer å lade batteriene 50%, 80% når en etter 4 timer, og fulladet er batteriene etter 8 timer. Må en nøye seg med en 10A kontakt, kan en knapp på instrumentbordet i bilen trykkes inn. Det tar da noe lenger tid å lade. Det at laderen sitter i bilen gjør at den enkelt koples til hvilken som helst stikkontakt med samme type kabel som brukes på nyere motorvarmere. Tilkoblingen på bilen sitter rett under frontruten.

Elektronisk kontrollenhet
I motorrommet sitter også en elektronisk kontrollenhet. Den styrer hvor stor effekt som tilføres motoren. Når det trykkes på gasspedalen, regulerer kontrollenheten både spenning og frekvens slik at motoren går hurtigere. Dette er samme prinsipp som brukes i elektriske lokomotiv og trikker. Under bremsing sørger elektronikken for at motoren fungerer som en dynamo og tilfører energi til batteriene. Teknikken med frekvensstyring sørger for at motoren kan arbeide med maks dreiemoment over praktisk takt hele turtallsområdet. Det gir god akselerasjon på de første meterne ut fra lyskryss, selv om antall hestekrefter er beskjedent! 

Motor
Motoren er en induksjonsmotor fra Siemens. En induksjonsmotor har ikke børster, og er vedlikeholdsfri. Mer om motoren i senere artikler. Motorrommet er forresten ikke til åpne. Det eneste brukeren har tilgang til, er etterfylling av vindusspylervæske. Annet skal det ikke være behov for å ha tilgang til.

Kjøleanlegg
Batterier og motor har vannkjøling. Dette både for å sikre jamn temperatur i batteripakken og for å kjøle ved store belastninger. Sentralt i kjøleanlegget sitter en liten rimelig elektromotor som skal skiftes hvert annet år. Det er faktisk det eneste som skal vedlikeholdes i motorrommet!

Styring og bremser
Hjuloppheng er hentet fra Peugot 106, og det er egentlig ikke mye å si om det. Bremser, støtdempere og styreledd/kuler blir slitasjedeler som i en hver annen bil.

Karosseri
Om punktet over er konvensjonelt, er dette punktet i sannhet spesielt! Underramma er av fullforsinka stål, overramme av aluminium og karosseriet av termoplast. Dette skulle gi godt vern mot rust. I tillegg er karosseriet gjennomfarget slik at riper ikke blir sjenerende. Bulker skal i følge reklamen rette seg ut selv! Alt dette er faktisk etter min mening et svært godt argument for å kjøpe bilen. For meg betyr det mindre at en ikke kan polere overflaten til høyglans. Jeg har speil på badet.

Diverse
Ut fra tanken om at en enkel bil gir lite vedlikehold, og behovet for å spare strøm, er bilen sparsomt utstyrt. Likevel har den det som trengs. Jeg kunne nok ønsket meg sentrallås og elektriske vindusheiser, men ellers synes jeg utstyret er helt OK. (Når jeg tenker meg om skal jeg jo ikke stoppe i noen bomstasjon, så da er det ikke fullt så gale å unnvære vindusheiser!) Til gjengjeld får du gratis ekstrautstyr som ingen andre biler har, nemlig stillheten i lavere hastigheter! Bilen fortjener virkelig en god radio/CD. Et annet virkelig nyttig pluss er at en kan stille et ur slik at varmeapparatet i bilen slår seg på 15 min før du setter deg i bilen om morgenen. Fint om vinteren! Det skal bli interessant å se hvordan den takler den kalde årstid, men det er betryggende å vite at den er utviklet og produsert i Norge. Følg med i dagboken når vi kommer til desember!

Faktaark

Spesifikasjoner for elbilen "Think"
Antall seter 2
Dimensjoner 2991 mm lang
1604 mm bred
1563 høy
Egenvekt 940 kg
Maks. tillatt vekt 1130 kg
Bagasjerom 350 liter
Nyttelast 115 kg
Toppfart 90 km/t
Aksellerasjon 0 - 50 km/t 7 sek
Rekkevidde bysyklus Inntil 85 km
Ramme og karosseri
Underramme Stålramme, 90% høyfast stål, fullforsinket
Overramme Ekstrudert og sveiset aluminium
Karosseri Termoplast (polyethylen)
Tak ABS-plast
Elektriske systemer, motor og understell
Fremdriftsbatterier NiCd (Nickel Cadmium) batterier, vekt ca 250 kg, vannkjølt
Lagret energi 11,5 kWh, 100Ah
Lader (intern) 220 V - 16A/10A (3,2/2 kW) luftkjølt
Ladetid (16A/10A) 4/6 t opp til 80% ladestatus fra vanlig strømuttak
Motortype Vannkjølt 3-fase asynkron induksjonsmotor
Maks. effekt 27 kW
Spenning 114 V
Drivhjul Forhjulstrekk
Dekk 155/70 R13
Bremsesystem Skiver foran, tromler bak
Standard utstyr Ekstra utstyr
Farget glass Aluminiumsfelger
3 kW elektrisk varmeapparat, termostatstyrt Tilleggsvarmer
Tidsur forvarming av kupéen Radio/CD-spiller
Forberedt for standard DIN radio/CD-spiller Alarm/startsperre /fjernbetjent
2 høyttalere og antenne Åpning av bakluke
12 V strømuttak Vinterhjul
Høyt montert bremselys  
Oppvarmet front- og bakrute  
Valg av elektrisk motorbrems  
Valg av ladestrøm 10A eller 16A  
Omlufting  

Kilde: www.think.no

Mer info og bilder

 Mer info og flere bilder finner du ved å besøke produsentens hjemmeside www.think.no 



Alle bilder gjengitt med tillatelse.